Elemzések A munkavállalók diktálnak? - ez volt a 13. hét

A munkavállalók diktálnak? - ez volt a 13. hét

Gégény István | 2016.04.04 06:46

A munkavállalók diktálnak? - ez volt a 13. hét

Sztrájkoltak az Autolivnél, munkában az Audi sztrájkbizottsága, egy szakszervezeti elnök kemény bértárgyalásokat vár. Állásszakértők szerint egyre jobban előtérbe kerülnek a munkavállalók érdekei.

Hirdetés

Gyártók

A bevezetőben említett vezértéma ellenére a legkevésbé sem lanyhult a tempó a járműiparban. A fő izgalmat az szolgáltatta, hogy sürgős vészjelzésként közölt visszahívást az Európai Bizottság rendszere: CLA és B-osztályos modellek hordoznak potenciális veszélyt a dokumentum szerint. Megkerestük a márka hazai képviselőjét, s megerősítést nyert feltételezésünk, miszerint a kecskeméti gyárban készültek az érintett modellek.

Különleges modell került a kezeink közé ezúttal: a Jeep Cherokee egyszerre próbálja felvenni a tempót akor elvárásaival, miközben hű a hagyományokhoz is. Megírtuk, mennyire sikerült szerencsére a végeredmény.

A hazai új autók piacán szépen termeli a sikereket a japán gyártó, a kimagasló eredmény fő felelőse az Esztergomban készülő Vitara.

Heti összefoglalónk írásakor még nem biztos, ám valószínű, hogy elmaradhat a sztrájk az Audi győri gyárában, miután a szakszervezet és a vállalat vezetése közös, pozitív irányba mutató közleményt adott ki.

Beszállítók

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott az Autoliv mintegy hatszáz-hétszáz dolgozója, miután a munkáltató és a munkavállalókat tömörítő érdekképviselet továbbra sem tudott megállapodni az idei évi béremelés mértékéről.

950 millióból fejleszt a VW móri beszállítója, miután az FHl Björn Hungary motortéri csövei iránt folyamatosan nőtt a kereslet, jelezve megbízóik elégedettségét.

Az Airbus UK elnöke üzleti nagykövetként érkezett hazánkba, hogy a Mega Mission kezdeményezés keretében céges kapcsolatok építését segítse. A Brit Nagykövetségen beszélgettünk vele a magyar vállalatok kapcsolatépítési lehetőségeiről, az Ipar 4.0 kihívásairól, de szóba került saját szakterülete és brexit témája is.

Az Ajkai Elektronikai Kft. és az AE-Plasztik Kft. 170 milliós fejlesztési támogatást kap a kormánytól - nem uniós forrásból, hanem a nagyvállalati beruházási keretből jut nekik.

Szolgáltatók

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra.

Nem kétséges, hogy valami elkezdődött az iparágban: először az Audiból érkezett a sztrájk lehetőségének híre, később az Autolivből. A Vasas Szakszervezet elnökével, Balogh Bélával a sztrájkhelyzet lehetséges kimeneteléről és a megoldásokról beszélgettünk.

Az evopro kapta az Innovációs Nagydíjat: moduláris busz fejlesztése mellett vasúti terhelési rendszert is készített a cégcsoport - utóbbiért részesültek az elismerésben.

Megfordult az interjúasztal, vagyis már az álláskeresők diktálnak a cégeknek, aki tud számolni, menjen mérnöknek, hódít a kölcsönzött munkaerő – néhány kiragadott részlet a Hays Hungary országos bérelemzési tapasztalataiból.

2015 legkiemelkedőbb hazai beruházóit díjazta a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a hét főszereplő között hazai és nemzetközi vállalatok is szerepelnek.

Itt vannak az első hazai intelligens parkolók - a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által a kecskeméti Kálvin téren kiépített rendszer valós idejű helyfoglaltsági adatokat szolgáltat a közlekedőknek és az üzemeltetőknek.

Techtogether, karrier

Járműépítő egyetemi csapatkapitányként beszélgettünk korábban Kerekes Attilával, a fiatalember azóta elhelyezkedett: oktató lett belőle.

Idén május 6-án kezdődik a kétnapos, sűrített levegős verseny, ahol nemzetközi csapatok mérik össze erejüket. A Miskolci Egyetem öt teamet küld Egerbe. Ezúttal az egyik veterán csapat kapitányával, Szőnyi Szabolccsal beszélgettünk arról, mit tud a Pneumobil, amiért még aktívan dolgozó mérnökök is részt vesznek a versenyen.

Gazdaság

Egy felmérés alapján tízből három német cég megbánta, hogy Magyarországra jött. Hazánk versenyképessége sok szempontból visszaesett a régióbeli országok között, a gazdasági-társadalmi fejlettséget, demográfiát, munkaerőpiacot, oktatást, termelékenységet is vizsgáló rangsorokban átlagosan a 4. helyet foglalja el a hat ország közül - mondta a GKI kutatásvezetője a Magyar versenyképesség régiós kitekintéssel című konferencián.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink