Elemzések A gyenge német ipari termelés húzhatta le a magyart is

A gyenge német ipari termelés húzhatta le a magyart is

MTI | 2016.07.07 10:41

A gyenge német ipari termelés húzhatta le a magyart is

Bár éves összevetésben 9,2 százalékkal nőtt májusban a magyar ipari termelés, munkanaphatással kiigazítva, áprilissal összevetve ismét csökkent a magyar ipar termelése.

Hirdetés

Májusban váratlanul csökkent a német ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal közlése szerint. A Destatis előzetes adatai alapján májusban szezonális és naptári kiigazítással 1,3 százalékkal csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest. A havi csökkenés mértéke 2014 augusztusa óta a legnagyobb volt. Alighanem a német gazdaság megakadása gyűrűzött át a magyar adatokba is.

A munkanaphatástól megtisztítva a magyar termelés 4,2 százalékkal emelkedett, az idén májusban kettővel több volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban ismét csökkent, 0,7 százalékkal. Az ipari termelés tavaly október óta egyedül áprilisban nőtt a megelőző hónaphoz képest, ettől eltekintve a januári stagnálás bizonyult a legjobb adatnak a májusig eltelt hét hónapban. A termelés az év első öt hónapjában 3,0 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakit.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a növekedés alakulásában nem a járműgyártásnak volt döntő a szerepe, inkább a feldolgozóipar többi ágazatában folytatódott az előző hónapban megélénkült növekedés. Az élelmiszeripar és a járműgyártás kivételével - ahol bár nőtt a termelés, de nem kiugróan - minden ágazat növekedést mutatott, így a vegyipar, a híradástechnika és a fémfeldolgozás. Az élelmiszeripar és a járműgyártás súlya együttesen 40 százalékos az ipari termelésen belül - jelezte.

Kiemelt Partnereink