Elemzések A forró nyárban is dübörögnek a beszállítók - ez volt a 27. hét

A forró nyárban is dübörögnek a beszállítók - ez volt a 27. hét

Wurmbrandt András | 2017.07.10 11:00

A forró nyárban is dübörögnek a beszállítók - ez volt a 27. hét

Több mint tízmilliárdos fejlesztés a tatabányai Otto Fuchsnál, új, 770 munkahelyet teremtő ZF-beruházás Egerben, és még egy Magna gyárépítéssel kapcsolatos hír is jutott a múlt hétre. Ezek voltak a legfontosabb események a magyar járműiparban.

Hirdetés

Gyártók

Magyarországon egyedülálló járatópadot helyeztek üzembe a győri Audinál. Az Audi Hungaria szakértői teljes járműveket vizsgálnak az energiamenedzsment, szilárdságtan és akusztika szempontjából. A teszteléshez egy szimulált úton a járműveket akár 280 km/h-ás sebességre tudják felgyorsítani anélkül, hogy egy métert is megtennének.

Beszállítók

12 milliárdos fejlesztés a tatabányai Otto Fuchsnál: a csúcstechnológiát képviselő préselőgép csaknem 5 milliárd forintba került, az új 7. és a 8. gyártósor, a kemencék és a hengerező gépek együttes értéke megközelíti a 7 milliárd forintot a keréktárcsákat készítő Otto Fuchs tatabányai gyárában.

Lehet, hogy csak taktika, de a kanadai-osztrák autóipari beszállító, a Magna belengette, hogy ha nem tudja elkezdeni 1,3 milliárd dolláros szlovéniai gyárának építését, akkor Magyarországra hoznák a beruházást. Egy 6 ezer új munkahelyet teremtő beruházásról van szó, amely 100-200 ezer jármű gyártásával számol évente, és amely egyelőre csúszik a szlovén hatóságok engedélyének hiányában.

Letették a ZF Hungária Kft. új sebességváltó üzemének alapkövét Egerben. A mintegy 100 millió eurós beruházás részeként 2018 nyarára elkészül az a 40 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok, amely személygépjárművekhez készülő 8 fokozatú automata sebességváltók gyártásának telephelye lesz. A beruházással 770 új munkahely jön létre.

Szolgáltatók

Négyszeresére bővíti bázisát a Rudolph LogistiK Gruppe Tatabányán. A német tulajdonú logisztikai szolgáltató cég hatezer négyzetméteres raktárkapacitása 23 ezer négyzetméteresre nő. A társaság tájékoztatása szerint a beruházás értéke a meglévő épület felújítási munkáival együtt közel hárommilliárd forint. Az építkezés 2017 nyarán kezdődik, az átadás 2018 januárjára várható.

Egyre többen parkolnak mobillal. Három év alatt 26,98 milliárd forint forgalom származott mobilparkolásból a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül, további 17 milliárd forintot tett ki az elektronikus autópálya matrica eladások és a tehergépjárművek használatarányos autópályadíj vásárlásainak értéke.

Elindult a kereskedés a Waberer´s International Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), részvényenként 5100 forintos induló áron, ami megegyezik a nemrég zárult részvényértékesítésen kialakult árfolyammal.

Oktatás

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közművek villamoshálózati elosztó társasága és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara, amelynek értelmében a duális villamosmérnöki képzést választó hallgatók ezután a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t is választhatják egyetemi gyakorlatuk helyszíneként.

Techtogether

A támogató vállalatok és a sajtó munkatársai előtt mutatta be legújabb fejlesztésű motorját a győri egyetemen működő SZEngine hallgatói csapat. A Belső Égésű Motorok Tanszék aulájában tartott programon kiderült, hogy az EVO5 névre keresztelt erőforrást a Formula Student versenyeken induló Arrabona Racing Team versenyautójába építették be.

Napelemes hajóval versenyeznek a BME hallgatói. A BME Solar Boat Teamnek az idei a második versenyszezonja.

Elemzések

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi típusok közül a legtöbbet Suzukiból adtak el idén az első félévben, összesen 6817-et, Ford autókból 5621, Opelből 4788, Skodából 4776, Toyotából 3903 kelt el. Az előző év azonos időszakában is a Suzuki állt az élen, a második helyen azonban az Opel volt, míg a harmadik, illetve a negyedik helyet a Skoda, illetve a Ford szerezte meg.

Trend

A digitalizáció, az automatizált vezetés és az elektromos mobilitás nem csupán az autókat, hanem előállításuk módját is alapvetően változtatja meg. Új technológiák és trendek nyitnak új távlatokat, minden még inkább digitálisan és internetes hálózatba szervezve működik majd. E kihívásokra egyesített erőkkel készül a Volkswagen-csoport.

Kiemelt Partnereink