Elemzések A férfiak és a fiatalok szerint alig van diszkrimináció

A férfiak és a fiatalok szerint alig van diszkrimináció

Gégény István | 2016.02.04 10:45

A férfiak és a fiatalok szerint alig van diszkrimináció

A nők természetesen máshogy látják mindezt. A munkaerőpiac szakértőjének számító Hays globális felmérést készített a munkahelyi nemi megkülönböztetésről. Mutatjuk, mire jutottak.

Hirdetés

31 országból közel 6 ezer válaszadó reakció alapján készült el az az átfogó kimutatás, ami választ adhat olyan kérdésekre, hogy vajon repedezik-e már a nők szakmai előrehaladását hátráltató üvegplafon, mennyire befolyásoló tényező egy pozíció elnyerésében, a fizetés meghatározásában, hogy férfi, vagy nő az illető.

A Hays szakembereinek első érdekesnek tűnő megállapítása, hogy a fiatalabb generációk kevésbé tapasztalnak nemi megkülönböztetést a vbérek megállapításakor. A 25 év alattiak közül a nők 33 százaléka, a férfiak mindössze 8 százaléka válaszolt igennel az erre vonatkozó kérdésre, míg az 55 év felettiek esetében ez az arány 46 százalék a nőknél, 17 százalék a férfiaknál. A fizetésnél maradva: a teljes válaszadói kör 64 százalékának meggyőződése, hogy nincs semmilyen differenciálás férfi és női kollégák között. A teljes minta alapján a nők 45 százaléka, a férfiak 18 százaléka nem ért egyet ezzel a megállapítással.

A válaszadók közel fele, 49 százalék úgy látja, nincs semmilyen következetes különbségtétel a cégüknél a nemeket illetően. Ebből következik, hogy szerény többség szerint viszont igenis létezik valamilyen erre vonatkozó policy a vállalatuknál.

A felmérésben résztvevő nők 48 százaléka jelezte, hogy a cégüknél nem azonosak a karrierépítési lehetőségek azonos képességű férfiak és nők számára. A férfiaknak csupán 21 százaléka osztja ezt a véleményt. A teljes válaszadói kör 61 százaléka úgy tapasztalja, hogy nemtől függetlenül azonos előrelépési lehetőségek adottak az azonos képességű kollégák számára.

Az esetleg fennálló nem megkülönböztetések feloldását illetően az alábbi javaslatok mellett foglaltak állást a válaszadók: 44 százalék szerint rugalmasabb munkahelyi körülményekkel lehetne segíteni az egyenlőséget; ugyanennyien üdvözölnék a vállalati kultúra fejlesztését a témára vonatkozó képzések révén; 32 százalék női karrierutak, sikeres női életpályák bemutatást szorgalmazná; meglepő módon a sort 9 százalékkal a sokak által hangoztatott kvóták bevezetése zárja.

Kiemelt Partnereink