Elemzések A beruházások csökkenése miatt lassul a gazdaság

A beruházások csökkenése miatt lassul a gazdaság

MTI | 2016.02.29 09:20

A beruházások csökkenése miatt lassul a gazdaság

Az idei gazdasági lassulás elsődleges oka nem az export lendületvesztése, hanem a beruházások öt százalék körüli visszaesése lehet – olvasható a GKI elemzésében.

Hirdetés

Bár a dokumentum szerint a magyar GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévben átmenetileg felgyorsult, az alacsony beruházási hajlandóság és az uniós támogatások csökkenése miatt a jövőben a magyar gazdaság lassulása várható. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) vizsgálatai alapján ezt kis mértékben ugyan, de mérsékelheti a fogyasztás növekedése: az egy százalékpontos szja-csökkentés és a 0,8 százalékos kombinációja a kereslet 2,5-3 százalékos emelkedését hozhatja magával.

Az EU-támogatások gyorsított lehívása, a lakásépítések ösztönzése illetve a jegybanki növekedéstámogató program hatásai csak rövid távon jelenthetik a számok erőteljes pozitív változását, éves összevetésben a lassulás folytatódása várható: a 2014-es 3,7 százalék, a tavalyi 2,9 százalék után idén 2,3 százalék körüli lehet a GDP változása.

A GKI szerint 2016-ban az államháztartás hiány 2,3 százalék körül lehet, a GDP-arányos államadósság 1 százalékponttal mérséklődhet. A gazdaságkutató az ipari termelés 5 százalékok emelkedésével, illetve az építőipar stagnálásával számol. A munkanélküliség 6 százalékra csökkenhet év végére.

Az OECD szintén friss vizsgálata szerint idén az eurózóna gazdasága is lassul, alig 1,4 százalékkal nő. Emellett egyre valószínűbb a kétsebességes EU létrejötte, ami rossz hatással lehet Magyarország kilátásaira.

Kiemelt Partnereink