Elemzések A benzinnél is környezetszennyezőbb lehet a bioetanol?

A benzinnél is környezetszennyezőbb lehet a bioetanol?

autopro.hu/B.B. | 2016.09.21 14:30

A benzinnél is környezetszennyezőbb lehet a bioetanol?

Az elavult mérési technikák miatt meglehet, hogy az eddig zöldnek hitt üzemanyag a benzinhez képest nem csökkenti jelentősen a nitrogén-oxidok kibocsátását.

Hirdetés

Az amerikai etanolgyártók elavult módszerekkel mérik a bioüzemanyaggal kapcsolatos emissziós értékeket, írja az autoblog.com az etanolgyártók publikációjára hivatkozva. Ez alapján az etanolgyártás sokkal szennyezőbb a hagyományos üzemanyagokhoz képest, mint azt korábban hittük.

A mérési módszerek elavulása azért fordulhat elő, mivel a tengertúli környezetvédelmi törvények a legújabb kalkulációktól eltérően határozzák meg a széndioxid-kibocsátás nitrogén-oxidokkal való helyettesítésének arányait. A négy évtizeddel ezelőtti törvény nem a megfelelő súllyal vette figyelembe a nitrogén-oxidok kibocsátásának veszélyeit - ilyen például a savas esők kialakulásának veszélye.

Az etanolgyártás során kibocsátott károsanyagok tehát még a bioüzemanyagok alapjául szolgáló növények által megkötött szén-dioxid ellenére is nagyobb környezetszennyezést jelenthetnek, mint ahogy azt a korábbi számítások mutatták – csakhogy így a bioetanol kevésbé lehet vonzó alternatíva például a benzinnel szemben.

Nem ez az egyetlen negatív hír a környezetbarát autózással kapcsolatban: az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) közlése szerint az utóbbi öt évben nem készült átfogó jelentés a bioüzemanyagok környezeti hatásairól.

Kiemelt Partnereink