Elemzések A Nissan beleegyezett egy 98 millió dolláros kárrendezésbe a Takata légzsákok ügyében

A Nissan beleegyezett egy 98 millió dolláros kárrendezésbe a Takata légzsákok ügyében

autopro.hu/Sz.K. | 2017.08.11 13:31

A Nissan beleegyezett egy 98 millió dolláros kárrendezésbe a Takata légzsákok ügyében

A Nissan beleegyezett egy 97,7 millió dolláros kárrendezésbe egy csoportos kereslettel kapcsolatosan, amelyik fogyasztói gazdasági veszteség miatt indult az Egyesült Államokban, 4,4 millió hibás Takata légzsákkal felszerelt autó visszahívása miatt.

Hirdetés

A Nissan közleményében tudatta, ez nem azt jelenti, hogy beismerik hibájukat az ügyben.

Az egyezség hasonló több más autógyártó egyezségéhez. Júniusban, Miamiban a föderációs bíróság a Toyota, a Subaru, a BMW és a Mazda ellen hozott ilyen döntéseket, összesen 553 millió dollár értékben. Az ügy 15,8 millió autót érintett.

Legalább 18 haláleset és 180 sérülés köthető világszerte a Takata hibás légzsákjaihoz, ami csődvédelemhez vezetett a vállalatnál. A Takata légzsákok hatalmas erővel robbanhatnak fel, fémdarabokat szétlőve az autók és kamionok belsejében.

A Honda és a Ford idáig még nem egyezett bele, hogy kártalanítja érintett ügyfeleit.

Minden egyezség magában foglal egy további programot, amely szerint fel kell venni a kapcsolatot a visszahívott járművek tulajdonosaival, hogy feltüntessék a javításokat, csak úgy, mint a kompenzáció összegét. A kompenzáció magába foglalja a plusz kiadásokat, a bérelt autók kölcsönzését, és fogyasztói támogatói programokat a javításokra, továbbá egy kiterjesztett garanciát.

Június végéig a visszahívott autóknak csak 29,9%-át javították meg, azonban október 25. a javítások végső határideje.

Januárban a Takata beismerte hibáját, és egymilliárd dollárt fizetett az Egyesült Államoknak büntetésként.

Az Igazságügyi Minisztérium egyezségének részeként a Takata beleegyezett, hogy két egymástól független alapot különít el, egyet, 850 millió dollár értékben azért, hogy kompenzálja az autógyártókat a visszahívások miatt, és egy 125 millió dollár értékűt azok számára, akik a hibás légzsákok miatt megsérültek, de még nem jutottak egyezségre.

Kiemelt Partnereink