Elemzések 600 ezerrel többen dolgoznak az NGM szerint

600 ezerrel többen dolgoznak az NGM szerint

MTI | 2016.06.28 14:11

600 ezerrel többen dolgoznak az NGM szerint

26 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most, mondta Cseresnyés Péter, a munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkár.

Hirdetés

A politikus szerint a foglalkoztatottak számának növekedése elsősorban a versenyszférában bekövetkezett bővülésnek köszönhető, ahol 380 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. A munkanélküliségi ráta az elmúlt hat évben közel 12 százalékról 5,5 százalékra süllyedt.

A férfiak és a nők körében is javultak a mutatók, a férfiak foglalkoztatottsága meghaladja a 70 százalékot, a nőké pedig közel 60 százalék. A fiatalok foglalkoztatottsága is javult, a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 15 százalék alá süllyedt, foglalkoztatottságuk megközelíti a 30 százalékot. A fiatalok munkanélküliségi rátája 2010-ben közel 30 százalék volt, foglalkoztatottságuk pedig nem érte el a 20 százalékot - tette hozzá a kormány képviselője.

Jövőre nőnek a munkavállalók mobilitását segítő adókedvezmények, többet lehet lakhatási támogatásra fordítani, emelkedik a saját gépkocsival történő munkába járás költségtérítése.

Cseresnyés Péter kérdésekre válaszolva a brexittel kapcsolatban azt mondta, az eddigi információk alapján azokat, akik már ott dolgoznak, nem érintik a változások. Hozzátette, ahogy eddig is, várják haza a kinn dolgozó magyarokat, nagy igény van a jól képzett munkaerőre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink