Beszállítók Új utakat keres a Rába

Új utakat keres a Rába

autopro.hu/G.I. | 2016.05.13 09:19

Új utakat keres a Rába

Stratégiai szintet váltana a legnagyobb hazai tulajdonú járműipari vállalat. Pintér István szerint a buszos projektjük töretlenül fennáll, eközben meghódítanák az európai piacot.

Hirdetés

A Rába Csoport bejelentése szerint 9,5 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárták 2016 első negyedévét. A társaság az idei év első három hónapjában javította termékeinek versenyképességét, megtéve az első lépéseket az új stratégiai célok megvalósítására. Pintér István elnök-vezérigazgató még márciusban nyilatkozott arról, hogy a következő 15 év stratégiájának meglakotásán dolgoznak. Szerinte fontos kérdés, hogy miként lehet a Rába sajátosságaiból előnyt kovácsolni. Megemlítette, bár a cégcsoport árbevételének több mint 90 százaléka exportból származik, a termelésben nincs külföldi jelenléte. – Magyarországról próbáltuk a világpiac igényeit kielégíteni – tette hozzá. Lehetséges útnak nevezte értékesítéseik hazai részarányának növelését és a társaság nemzetközi jelenlétének erősítését is.

- A Volvo együttműködés él, töretlen és készen állunk a kihívásokra - közölte Pintér István a magyar buszpiaci szerepvállalásukkal kapcsolatban, de szerinte a felfutást lassítja, hogy a tömegközlekedés átalakításának dilemmái még nem zárultak le.

A Rába friss közleménye szerint részben ellensúlyozták a piacok bizonytalanságát és egyes termékei ciklikus értékesítésének hatásait a növekvő európai tehergépkocsi szegmensben, a hazai alkatrész-értékesítésben és az alvázszerkezeti exportban. Az első negyedévben a csoport üzemi tevékenységének eredménye 232 millió forintot ért el. A készpénztermelési hatékonyságot mutató EBITDA 1 százalékpontos hatékonyságjavulás mellett 775 millió forintot ért el, amihez a két legnagyobb üzletág, a Futómű és az Alkatrész, az iparágban átlagos vagy a feletti készpénztermelési hatékonysággal járult hozzá.

– A tavalyi év mérföldkő volt a Rába életében: a korábban meghirdetett pénzügyi mozgástér megteremtése a tervezettnél korábban tette lehetővé a stratégiai léptékű építkezés megkezdését. Növekvő versenyképesség, hatékonyság, sikeres helytállás a nemzetközi piacokon, értékteremtés a tulajdonosok számára – ezek az elvek vezérlik társaságunk működését stratégiai céljai megvalósításában. Ennek egyik első, fontos lépése az a nagyszabású modernizációs beruházás, amelynek végrehajtására megkaptuk a tulajdonosi felhatalmazást. Technológia- és kapacitásfejlesztési programunk megvalósítását követően piaci részesedésünk és a globális járműiparban betöltött szerepünk tovább erősödik, és terveink szerint minden második-harmadik európai tehergépjármű Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról – fogalmazott Pintér István



.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink