Beszállítók Átadták a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárat Gödön

Átadták a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárat Gödön

MTI | 2017.05.30 08:54

Átadták a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárat Gödön

Megkezdődik az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártása a Samsung új, gödi gyárában. A százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahelyet hoztak létre.

Hirdetés

Az eseményen jelenlévő Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: a járműgyártásban dolgozók száma 2017 első negyedévében meghaladta a 160 ezret, ezzel Magyarország Közép-Európa egyik járműgyártó centruma lett, miközben elindult abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési központja és az e-autózás éllovasa legyen.

Úgy vélte, az ezzel kapcsolatos új beruházások így a gödi üzem révén már nemcsak autót gyártanak, hanem a jövő autóit is megálmodják, készítik és tesztelik itt.

Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója kiemelte: az elektromos autók piaca világszerte robbanásszerű fejlődés előtt áll, ezért nagyban nő majd a kereslet az itt gyártott akkumulátorok iránt. A legmodernebb technológiával dolgoznak majd, így hozzájárulhatnak az európai elektromos autóipar fellendüléséhez.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, és a százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre. Göd komoly regionális verseny végén nyerte el a beruházást, amelyért nagy infrastrukturális fejlesztéseket vállaltak a térségben, valamint a város csökkenti a koreai cég vállalati terheit.

A 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételű Samsung SDI Magyarország Zrt. 2014-ben zárta be a mintegy 322 ezer négyzetméteres gödi képcsőgyárát, miután a képernyők iránti kereslet erősen megcsappant a plazmatechnológia magas áramigénye miatt. A Samsung mostani, a gödi beruházásról hozott döntése mögött az áll, hogy valamennyi európai autógyártó nagy lendülettel fejleszti elektromos autóit, így az akkumulátorok jelentősége folyamatosan nő.

2019-re az elektromos töltőállomások száma 3500-4000 között lesz az országban, 2020-ra 63 ezer elektromos meghajtású jármű kerül a magyar közutakra, és ebből 54 ezer személyautó lesz. Az elektromos autók tulajdonosai adókedvezményeket kapnak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink