Beszállítók Tíz éve gyártanak autóüveget Tatabányán

Tíz éve gyártanak autóüveget Tatabányán

2016.10.20 06:30

Tíz éve gyártanak autóüveget Tatabányán

A Tatabányai Ipari Park jelentős autóipari szereplője a japán tulajdonú AGC Glass Hungary Kft. A több mint 940 munkatársat foglalkoztató vállalat alapkövét 2004-ben tették le, a tömegtermelés 2006 tavaszán indult. Az AGC 2005-ben elnyerte a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól a Legnagyobb Volumenű Zöldmezős Beruházás díjat.

Hirdetés

A tokiói tőzsdén jegyzett, japán érdekeltségű AGC üvegipari cégcsoport része a magyarországi AGC Glass Hungary Kft. Az anyacéget 109 évvel ezelőtt, 1907-ben alapították, jelenleg 51 ezer alkalmazottja van világszerte. Az üvegipar több szegmensében érdekelt, az öblösüveg, azaz a palackgyártás kivételével. Termékei között található a síküveg, az ablaküveg, az autó - üveg, a tv-képernyő, a mobiltelefonok borítója, speciális üvegek (optikai, üvegszálas), vagy az üveghez kapcsolódó vegyipari alapanyagok. Európában az AGC-nek 17 ezer alkalmazottja van. A tatabányai gyár az európai központhoz tartozik, az autóüveg – ezen belül az oldalsó és hátsó- üveg, valamint a napfénytető – gyártása a fő profilja.

Tíz éve készült el Tatabányán az első autóüveg, amelyet az egyik európai autógyárba szállítottak. Ezzel hivatalosan is megkezdődött a tömeggyártás. A termelést felfuttatták az összes gyártósoron, a sorok kapacitását tovább növelték.

A gyártási kulcsparamétereiket évről évre javítják. Jelentős eredményeket érnek el, amelyeket a tokiói és a brüsszeli vállalatvezetés számos díjjal jutalmazott. A vevőik is évről évre elismerik az erőfeszítéseiket.

Az európai piac szinte minden jelentős márkájának szállít üveget az AGC Glass Hungary Kft.: Audi, BMW, Citroën, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Iveco, KIA, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volvo, VW. Hat évvel ezelőtt az AGC tendert nyert a Mercedes oldalsó- és hátsóüvegeinek szállítására. Ez alapján egészen 2021-ig az AGC szállítja az üvegeket. A 2021-ig készülő 26 féle Mercedes modellnél ez több millió üveget jelent a következő években. Elmondható, hogy az évente Európában eladott mintegy 16 millió autóból minden negyediken az AGC által gyártott oldalsó vagy hátsóüveg található.

A gyár történetében az egyik legjelentősebb esemény az volt, amikor négy évvel ezelőtt döntés született a tatabányai kapacitásbővítésről. A 3 milliárd 552 millió forintos beruházásból az Európai Unió és a magyar állam a fejlesztésre fordított összeg több mint negyedét, 932 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosította a vállalat számára. A beruházás után a korábbi 1,3 millió helyett 1,8 millió hátsóüveg készülhet a fejlesztésbe bevont soron. A termékek gyártási idejét lerövidítették, így a korábbi 12 másodperc helyett 8 másodpercenként készül el egy hátsó szélvédő. A beruházás másik elemeként 2014-ben átadták az új, 8300 négyzetméteres gyártócsarnokot, amelyben a szereldei tevékenység kapott helyet.

A tatabányai gyárban a legfontosabb összetevőt a munkatársak jelentik, folyamatosan bővülő ismereteikkel, tudásukkal. A világ élvonalába tartozó autógyárak a vevőik, így termékeiknek a legmagasabb minőségi elvárásoknak kell megfelelniük.

Nagy súlyt helyeznek a munkavállalók képzésére. Az on the job tréningek mellett szakmai és készségfejlesztő oktatások szervezésével biztosítják a kollégák folyamatos fejlődését. Az éves tréningórák száma meghaladja a 25 ezret.

A munkavállalók évente több száz fejlesztési javaslatot tesznek, ezek többségét a cég vezetése jutalmazza is. A legjobb tatabányai fejlesztésben résztvevők képviselik a gyárat az európai megmérettetésen. A győztes európai csapat Japánban mérheti össze tudását a többi kontinensen dolgozó kollégákkal.

A pénzügyi és széles körű cafetéria juttatásokon kívül Tatabányán, Tatán és Oroszlányban sportolási lehetőséget biztosítanak dolgozóiknak, kedvezményesen vehetik igénybe az edzőtermeket, uszodákat. Minden évben színházbérleteket vásárolnak, speciális szerződésük van Tatabányán a „Mi mozinkkal”, a dolgozók a belépőkártyájuk felmutatásával kedvezményt kapnak a jegyvásárláskor. Az üzemi étkezdében térítésmentesen étkezhetnek a munkavállalók.

Részt vesznek különböző ösztöndíjprogramokban, a Tatabánya, ahol otthonra találsz elnevezésűben szakértőként tevékenykednek a cég képviselői. Támogatják a megyeszékhely önkormányzatát abban, hogy elősegítsék a távolról érkező dolgozók lakhatását. Egyebek között önkormányzati tulajdonú, új építésű lakáshoz juthat a szakember, a bérleti díj 60 százalékát fizeti ő, 20-20 százalékot pedig az önkormányzat illetve a cég vállal át. Öt szociális jellegű, szintén önkormányzati tulajdonú lakásuk is van, amelyek esetében az AGC-é a bérlőkijelölés joga.

Nagyon büszkék arra, hogy a brazil gyárindításban autóipari részről Tatabánya adta a legnagyobb támogatást, illetve egyre több munkatársuk lát el divíziós pozíciókat. Nagy öröm számukra, hogy közel másfélszáz kollégájuk ünnepelte tavaly, illetve ünnepli idén 10 éves AGC-s munkaviszonyát. Eredményeik munkavállalóik helytállásának és kitartó munkájának köszönhetőek.

2016. május 13-án ünnepelték a termelés megkezdésének tizedik évfordulóját, másnap pedig megrendezték a hagyományos családi napot.

A kezdetektől természetesnek, magától értetődőnek tartják a társadalmi szerepvállalást. Ez egyrészt a vállalatcsoport kultúrájának része, másrészt azért is fontos, mert munkavállalóik döntő többsége Tatabányáról és a környékről jön dolgozni. Kiemelt fontosságú az egészségügy segítése. Egy kialakított támogatási rendszer keretében például tavaly ötmillió forinttal járultak hozzá a régen várt MR készülék vásárlásához a Szent Borbála Kórház számára. Szegény sorsú családok beteg gyermekeit is támogatják különféle alapítványokon keresztül, amikor egy-egy méregdrága műtétre várnak.

Megjelentek támogatóként a családsegítő intézetnél is, számukra személygépkocsit adományoztak. Támogatják az oktatást, szorgalmazzák a felsőfokú műszaki képzést. Kiváló a kapcsolatuk az Edutus Főiskolával és a Tatabányai Integrált Szakiskolával. Vannak munkatársaik, akik a főiskolán levelezősként tanulnak, többen már diplomát is szereztek. A nappalis hallgatók között is vannak ösztöndíjasaik, akik közben már dolgoznak náluk. Fogadtak örökbe intézményt, iskolát támogatnak. A rendőrség munkáját is segítik, két éve számítógépeket adományoztak a megyei rendőrkapitányságnak, milliós értékben. Aktívan és rendszeresen részt vesznek különböző sporttevékenységek – cselgáncs, birkózás, női foci – és kulturális rendezvények, például az egyre népszerűbb Jazz szerda támogatásában. Többször szerveztek már szemétgyűjtési akciót, tavaly és az idén is a Te szedd! program keretében a Turul-emlékmű környékét tették rendbe. Évente többször szerveznek véradásokat is a gyárban.

Az AGC Glass Hungary Kft. elkötelezett a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása iránt, jelenleg 17 munkatársat foglalkoztatnak rehabilitációs munkakörben.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink