Beszállítók Szijártó Zsolt: az irány jó, de további erőforrásokra van szükség a szakemberképzésben

Szijártó Zsolt: az irány jó, de további erőforrásokra van szükség a szakemberképzésben

Gégény István | 2016.09.28 08:30

Szijártó Zsolt: az irány jó, de további erőforrásokra van szükség a szakemberképzésben

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatójával a hazai járműipar, különösen a nyugati megyék vállalatai előtt álló kihívásokról és megoldási lehetőségekről beszélgettünk.

Hirdetés

– Országszerte komoly kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtalálása, megtartása. Amíg keleten inkább munkából, nyugaton, Önöknél munkaerőből van komoly hiány. Milyen e téren aktuálisan a helyi járműipari vállalatok személyügyi helyzete?
– Jelenleg is folyik egy térségi, Vas és Zala megyékre kiterjedő foglalkoztatási és munkaerő-piaci felmérés a klaszterünkhöz kapcsolódó vállalatoknál. Még csak a felmérés felénél tartunk, azonban már markánsan láthatóak azok a szakmák, munkakörök, melyek iránt komoly és valós keresletet mutatnak a vállalkozások. A mérnöki állásoktól kezdve az operátori munkakörökig jelentős számú munkaerőhiány mutatkozik a vállalati személyes interjúk és az általuk nyújtott adatszolgáltatás alapján. A munkaerő-piacon érezhető és kitapintható a feszültség, a vállalatok csak nagyobb munkavállalói erőfeszítésekkel képesek fenntartani a működésüket. A munkaerő kínálati piaca beszűkült, vidékről egyre nehezebb bevonzani a munkavállalókat a nagyobb városokba. A bérkiegyenlítődés beindult a térségben, de nemcsak a járműiparon belül, hanem a teljes munkaerőpiac tekintetében. Jelentős béremelések valósultak meg az utóbbi időben a járműipari vállalatoknál, melynek tovagyűrűző hatása érzékelhető más gazdasági ágazatokban is, például a kiskereskedelemben.

– A munkaerő mellett biztosan más témák is napirenden vannak a nyugat-magyarországi járműipari vállalatoknál. Melyek a fő fókuszpontjai ezeknek a cégeknek, a kihívások mellett milyen sikerekről, összefogásokról tud beszámolni?
– A munkaerő-piaci problémák megoldása mellett a duális oktatás kialakítása, illetve megerősítése mind a szakképzésben mind a felsőoktatásban központi helyet foglal el a járműipari vállalatok gondolkodásában és tevékenységében. Jelentős vállalati képzési beruházások valósultak meg, elsősorban a nagyvállalati körben, amely kiszolgálja mind a szakképzés, mind a mérnökképzés igényeit. A vállalatok jó úton haladnak. Az irány jó, de további erőforrásokra és erőfeszítésekre van szükség. Továbbá szélesíteni szükséges azt a vállalkozási kört, amely részben a duális képzési formában látja a szakmai utánpótlás biztosítását. Mindhárom egyetemi kampuszon –Zalaegerszegen, Szombathelyen és Nagykanizsán – jelen van a duális modell a mérnöki képzésekben. 2016-ban 56 hallgatót vettek fel gépészmérnöki képzésre Szombathelyen, akik közül több mint 40-en kezdték meg tanulmányaikat duális formában. Zalaegerszegen több mint 60 felvett hallagatóból közel 30 kezdte meg a tanévet duális képzésen a mechatronikai mérnöki alapszakon. Nagykanizsán szintén elindult a duális képzés az informatikai szakon. Ezeket az eredményeket komoly sikernek tartjuk.

– Érezhetőek-e már a duális képzés pozitív hatásai?
– Lassan, de biztosan érezhető a duális képzés eredménye, amely elsősorban a jelentkezések nagy számában mutatkozik meg. Évről-évre egyre több diák jelentkezik ezekre a képzési formákra. Az első évfolyamok a a következő években futnak ki, akkor már több konkrét tapasztalatunk lesz. Fontos, hogy az érdeklődés töretlen mind a vállalati, mind a hallgatói oldalon egyaránt a duális képzési forma iránt.

– Az Önök klasztere milyen konkrét tevékenységgel járul hozzá a térség járműiparának fejlődéséhez?
– Négy területen dolgozunk aktívan a hálózat tagjaival. Munkaerőpiac, felsőoktatás és K+F, beszállítófejlesztés és infrastruktúra fejlesztés. Elsősorban az elfogadott stratégiai célok megvalósulását elősegítő projektek előkészítésével, beszállítói rendezvények szervezésével és lebonyolításával, lobbitevékenységgel a kormányzati döntési centrumokban, valamint marketing rendezvények megtartásával, PR és kommunikációs szolgáltatás nyújtásával járulunk hozzá a térség gazdasági fejlődéséhez.

– Szervezetük is ott lesz az októberi, immár szokásosnak nevezhető Automotive Hungary rendezvényen. Miért látják hasznosnak a kiállítói jelenlétet, főként milyen célcsoportot kívánnak megszólítani?
– Ez a szakmai kiállítás kiváló alkalom arra, hogy évente egyszer a magyarországi járműipari vállalkozások találkozzanak és bemutathassák az elmúlt év munkájának eredményeit. Példátlan lehetőség továbbá a személyes kapcsolatok fejlesztésére, illetve kialakítására. A kkv szektor számára pedig közvetlen kapcsolati lehetőségek nyílik a nagyvállalatok irányába: bemutatkozhatnak, illetve megismerkedhetnek nagyvállalati beszállítói lehetőségekkel. Ne feledkezzünk meg a fiatalokról sem, akik számára szintén izgalmas lehet ez a kiállítás! Aki a járműiparban képzeli el a jövőjét, az a jelenben ezt megtalálhatja.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink