Beszállítók Személyzeti kérdésekre alkotói szabadsággal válaszol a Fémalk

Személyzeti kérdésekre alkotói szabadsággal válaszol a Fémalk

Fodor László | 2016.10.12 08:30

Személyzeti kérdésekre alkotói szabadsággal válaszol a Fémalk

Nem várt kihívásokkal kell szembenézniük a járműiparban tevékenykedő cégeknek. Bármennyire sikeres, innovatív és fejlődni vágyó egy társaság, meglepő módon a fejlődés útjában legtöbb helyen ma a szakképzett munkaerő hiánya áll.

Hirdetés

Nincs ez másképp a budapesti és dunavarsányi üzemmel is működő Fémalk Zrt-nél sem. A vállalat az alapítás óta eltelt huszonhét év során hazánk legnagyobb tisztán magyar tulajdonú öntödéjévé fejlődött, elsősorban az autóipar részére állít elő nyomásos alumínium öntvényeket, de a termékek felületkezelését, megmunkálását is végzi. A társaság most új kihívások elé néz, amit nem az üzemeikben kell orvosolniuk. A munkaerő toborzás lett ugyanis az egyik legégetőbb kérdés, szakképzett dolgozót szinte nem lehet már találni a munkaerőpiacon. Portálunknak Szentes Zsolt igazgató és Rick Tamás igazgatóhelyettes nyilatkozott arról, milyen új eszközökkel keresik a megoldást személyzeti kérdésekben.

Rick Tamás igazgatóhelyettes és Szentes Zsolt igazgató

Mennyire érinti a Fémalk Zrt.-t az autóiparban jelentkező munkaerőhiány és hogyan próbálnak alkalmazkodni a munkaerőpiacon kialakult helyzethez?
Szentes Zsolt: Jelenleg mintegy 950 fő dolgozik a vállalatnál, mérnökök, különféle felsőfokú végzettségűek, valamint szak-, és betanított munkások. Ez a szám a jelenlegi működés biztosítására természetesen elegendő, de ha a fejlődésünket, a megvalósításra váró terveinket nézzük, akkor mindenképpen szükség van a létszám növelésére. Korábban saját termékfejlesztési, terméktesztelési, szerszámtervezési, szerszámgyártási és karbantartási részleget is létrehoztunk, amivel európai szintérre léptünk, a fejlődés pedig nem állhat le.

Milyen eszközeik vannak a munkaerő toborzás területén, ami előnyt jelenthet az autóipari cégekkel szemben?
Rick Tamás: A jövőben nem csak az fog számítani, hogy mi az, amit a dolgozóink zsebébe teszünk, bár vitathatatlanul ez az elsődleges szempont. Igyekszünk európai szintű munkakörnyezetet biztosítani, és a juttatások bővülő köre is azt szolgálja, hogy munkatársaink elégedettek legyenek. A törvényileg szabályozott cafeteria juttatás mellett, lakhatási valamint munkába járási támogatással próbáljuk segíteni az ilyen nehézségeket, ingyenes kirándulásokat, családi rendezvényeket szervezünk, szponzoráljuk a szabadidős sportokat is. Ami azonban legalább ennyire fontos, hogy nem csak ösztönözzük, hanem támogatjuk is munkatársainkat a tanulásban, előrelépésben. Belső képzéssel, érettségi vagy diploma megszerzésének támogatásával segítjük megvalósítani a nálunk dolgozók ambícióit, biztosítva számukra ezzel a továbblépés lehetőségét.
Szentes Zsolt: A kiegészítő juttatások, támogatások mellett mi elsősorban azzal próbáljuk megfogni a mérnököket, hogy vonzó és valóban kreatív munkát bízunk rájuk. Azt tapasztaltuk, hogy a fiatal pályakezdő mérnökök hamar megunják, ha adminisztratív feladatot, részmunkát teljesítenek. Nálunk a tervező mérnökök végigviszik a folyamatot a tervezéstől a fizikai megvalósításig, és ebbe a fiatalok mentori rendszeren belül bevonásra kerülnek, mind nagyobb részt, egyre nagyobb önállóságot kapva a feladatokból.

Ez a koncepció mennyire vált be a Fémalk-nál?
Rick Tamás: Úgy tűnik az alkotói szabadság biztosítása kifizetődő. Egyetemistáink diploma előtt egy-két félévvel elkezdenek dolgozni nálunk, olyan feladatot kapnak, ahol kiélhetik saját kutatói, alkotói szabadságukat. A tesztlaborban elvégezhetik például a töréstesztet, élettartam vizsgálatot, akusztikai vizsgálatot. Tervezéstől kezdve, a tesztelésen át, fizikai hardver oldalon is szembesülve a gyártásproblémákkal. A közelmúltban például létrejött egy ún. célgép csoport, akik saját magunk, termelésünk számára tervezik a berendezéseket. Itt gépészmérnökök, villamosmérnökök dolgoznak. Nem csak a tervezőasztal mellett ülnek, hanem össze is rakják az általuk tervezett gépet, és még a beüzemelésben, hibaelhárításban is részt vesznek.
Szentes Zsolt: Együttműködünk a kecskeméti és a miskolci egyetemekkel a duális képzés keretén belül és azon kívül is, továbbá más felsőoktatási intézményekkel, különösen a BME-vel. A diákok szakmai gyakorlatot, nyári gyakorlatot töltenek nálunk, szakdolgozatot írnak, munkát vállalnak tanulás mellett, miközben mi ki tudjuk válogatni közülük azokat, akik a legjobban illeszkednek a mi elvárásainkhoz, s egyben kötődés is kialakítható a FÉMALK-hoz. Ennek köszönhető, hogy a termékfejlesztő és kutatási tevékenységet végző csapatunkat sikerült létszámában jelentősen kibővítenünk rövid idő alatt. Három éve stratégiai beszállítói vagyunk a BMW-nek, ők például előnyben részesítik azokat a nyomásos öntödéket, ahol van termékfejlesztés. Legújabb siker sztorink az úgynevezett topológiai optimálás. Egy új szoftver, a meglévő anyagismeret és gyártástechnológiai tapasztalat ötvözeteként olyan mértékű tömegcsökkentéseket tudtunk elérni különböző öntött alkatrészeken az előfejlesztési folyamat során, amely meglepte megrendelőnket, a BMW-ét is! És mindez nagyrészt nálunk munka mellett a BME-én MSc-ét végző egyetemistához köthető!

Mennyire lehet vonzó a vállalat folyamatos fejlődése munkavállalói szempontból?
Rick Tamás: Ez kulcsfontosságú. Az az egyetemista, aki nálunk írja a szakdolgozatát, és azt látja, hogy itt profi szemlélet uralkodik, az nem fog elmenni. Már az egyetemi hallgatóként dolgozók is érzik, hogy fontos munkát végeznek, számítanak rájuk. Ez számunkra is létkérdés, hiszen az élettartam, szilárdság, akusztika fejlődése az új mérnökök kezében van.

Kiemelt Partnereink