Beszállítók Minden alkatrészét itt gyártaná az LuK (x)

Minden alkatrészét itt gyártaná az LuK (x)

autopro.hu | 2014.11.14 16:26

Minden alkatrészét itt gyártaná az LuK (x)

Az 1996-ban, a szombathelyi Claudius Ipari és Innovációs Parkban a LuK csoport tagjaként alapított LuK Savaria Kft.-ben a termelés 3 csarnokban folyik; a szereldében kuplung, kuplungtárcsa, kéttömegű lendítőkerék, duplakuplung, kinyomó szerkezet, csillapított ékszíjtárcsa összeszerelése folyik. Az egyenletesen magas gyártási minőségnek, az alacsony hibaszámnak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően jelen pillanatban a világon minden negyedik új autót a LuK csoport által gyártott kuplungokkal szerelnek fel, míg minden tizenegyedik új autót az LuK Savaria által gyártott kuplunggal. Az LuK Savaria Kft. vevői között megtaláljuk a világ autógyártásának jelentős márkáit, termékeit főként Európába szállítja. A 2013-as értékesítés nettó árbevétele 544 millió euró, a cég szeptember végén közel 2400 főt foglalkoztatott. Interjú Michael Reinig ügyvezetővel.

Hirdetés

Mindenekelőtt engedje meg, hogy gratuláljak a közelmúlt legna gyobb eseményéhez, az egy milliomodik duplakuplung gyártá sához. Ha jól tudom ez egy egészen új termék. Mit jelent valójá ban egy ilyen siker a vállalat életében?
A duplakuplung számunkra egy teljesen új termék volt. Másfél évvel ezelőtt indult és fontos mérföldkő az LuK Savaria Kft. fejlő désében. Büszkék vagyunk arra, hogy megkaptuk a bizalmat a teljes összeszerelésre. Itt, Magyarországon már 2009 óta gyár tottunk egyedi komponenseket, melyeket aztán Németországba küldtünk ki összeszerelésre. Időközben más termékek is elindultak, vagyis hamarosan né hány teljesen új terméknél is megünnepelhetjük majd az egy milliomodik darabot. Hogy ez jövőre vagy az azt követő évben fog megtörténni, azt majd a piac igénye megmutatja, de ez egy viszonylag nagy lépés előre. Ezek az ünnepségek arra is lehető séget adnak, hogy megköszönjük a munkavállalóinknak a mun kájukat és kifejezzük a megbecsülésünket. A duplakuplung területünkön nagyon jól sikerült az indulás, kevés reklamációnk volt, annak ellenére, hogy maga a termék meglehetősen bonyolult. Ha a terméket önmagában nézzük, van néhány száz darab alkatrész, ami összeszerelésre kerül, azonban ami az ellenőrzési technológiát illeti ez egy meglehe tősen komplex termék. Kiváló minőségű munkát kell végezni és 100%-ban ismerni a folyamatokat ahhoz, hogy ezt a minőséget el lehessen érni. Vagyis amit a kollégáink itt elértek, az igazán fantasztikus tel jesítmény, ezt őszintén meg kell mondani.

Hogyan képes egy nagy cég folyamatosan növekedni/fejlődni? Milyen kihívásokkal kell szembenéznie? Nyilván képtelenség a folyamatos növekedést célként megjelölni. A sajtóban is olvas ható, hogy a szombathelyi üzemben az értékteremtő tevékeny ségek irányába mozdulna el a termelés. Elmondaná nekem, pontosan mit is jelent az értékteremtő tevékenység kifejezés?
A jövőre vonatkozó elképzelés az, hogy minden egyes alkat részt, amire az összeszerelésnél szükségünk van, mi gyártsuk le. A további fejlődés a komponensek gyártásának kibővítésé re fog irányulni. Ez volt az oka a 3-as csarnok megépítésének is. Itt nem történik összeszerelés, hanem a komponensek, vagyis egyedi darabok gyártását tervezzük, valamint a meg lévő területet fogjuk az elkövetkező években lépésről-lépésre megtölteni. Arra is büszkék vagyunk, hogy van néhány olyan termék, amelyeket a világ valamennyi LuK gyára számára itt gyártunk, hiszen a cégcsoporton belül a technológiát illetően vezető szerepet töltünk be. Értékteremtés alatt értjük mindazt, amit itt a nyersanyagtól kezdve a késztermékig a „nemesítésen“ végzünk. Vagyis az értékteremtés azt jelenti, hogy az egyes darabokat itt dolgoz zuk fel és munkáljuk meg. Például megérkezik ma hozzánk a szalagacél, ebből egyes darabok kiszabásra kerülnek, ezek egy része ezután hőkezelést kap vagy olyan további munka folyamatoknak vetik alá, amelyeket itt helyben végzünk. Egé szen addig történnek a megmunkálások, míg ezek a darabok készen állnak a végtermékbe történő beépítésre.

Vagyis ez egyre nagyobb felelősséget is jelent?
Egyre több feladatot, egyre nagyobb felelősséget, mivel egyre inkább Szombathelyre hárul a termékkel kapcsolatos teljes felelősség. Egy fontos lépés ezzel kapcsolatban a fejlesztési részleg kiépítése, vagyis az elkövetkező években nemcsak gyártási feladat lesz nálunk, hanem egyre több fejlesztéssel kapcsolatos feladat és felelősség is.

Magyarországon az egyik nagy társadalmi probléma a munka nélküliség. Az LuK Savaria Kft. több mint kétezer embernek ad munkát, biztosítva ezzel a munkavállalók jövőjét. Az újabb be ruházások azt is jelentik/jelenthetik, hogy több munkavállalót tudnak felvenni a közeljövőben?
Persze hozzá kell tennem, hogy igen, nyilván vannak korlátok. Ezen a területen meg lehet azért mondani, hogy hozzávetőle gesen hány ember foglalkoztatására képes egy ekkora vállalat. Nyilván olyan nagyra soha nem tudunk nőni, mint egy végtermék gyártó hiszen náluk akár tizenegyezer munkahely biztosított. Közeljövőbeli tervünk, hogy elérjük a háromezer fős létszámot. Ez persze egyfajta prognózis, az előzetes felmérésekből erre kö vetkeztethetünk. Már rendelkezésünkre áll az elkövetkező esz tendő üzleti terve, úgyhogy ebből arra lehet következtetni, hogy jövőre még nem érjük el a háromezer foglalkoztatottat, de jelen tős lépést teszünk ebbe az irányba. Ha visszaemlékszem a 2008- as évre, akkor 1200 fő volt átlagosan a foglalkoztatottak száma, így tehát elmondható, hogy most kétszer annyian vagyunk. Az a nagy feladat, hogy megtaláljuk a fiatal embereket, akik hajlan dók képezni magukat, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődéssel. Magas minőségű technológiával dolgozunk, emellett pedig nagy súlyt helyezünk a fiatalok képzésére, szakmai fejlesztésére. Aki nálunk dolgozik, megkapja a támogatást. Fontosnak tartjuk, hogy jól képzett és motivált kollégáink legyenek, akik itt a vál lalatnál tudnak tovább fejlődni, és meg tudják valósítani a saját karrierjüket. Sokat várunk a kollégáktól, de ösztönözzük őket, és lehetőséget is kapnak a saját életpályájuk felépítéséhez.

Kiemelt Partnereink