Beszállítók Meghozta a gyümölcsét a Knorr-Bremse átlag feletti K+F költése

Meghozta a gyümölcsét a Knorr-Bremse átlag feletti K+F költése

autopro.hu | 2018.12.04 12:53

Meghozta a gyümölcsét a Knorr-Bremse átlag feletti K+F költése

A Knorr-Bremse – a fékrendszerek globális piacvezetője, valamint a biztonsági szempontból döntő fontosságú vasúti és haszongépjármű-rendszerek vezető szállítója – tőzsdére bevezetett vállalatként közzétette az első kilenc hónapot lefedő eredményeit.

Hirdetés

– Vállalatunk pontosan az elvárásainknak megfelelően teljesít. Szeptemberben a legfontosabb szakvásárokon megmutattuk, hogy mi vagyunk az iparág innovációs vezetője, valamint hogy az iparág továbbra is mércének tekinti vállalatunkat. Az, hogy átlag feletti K+F költségekkel rendelkezünk – melyek a bevételek 6,8%-át teszik ki – meghozza a maga gyümölcsét, és célunk, hogy a szektor megatrendjeire alapozva középtávon is átlag feletti növekedést érjünk el – nyilatkozta Klaus Deller, a Knorr-Bremse AG ügyvezető igazgatója.

A kilenc hónap számadatai ígéretünk szerint alakultak, és megerősítik hogy az év egészében kedvező fejlődést írunk majd le. Biztosak vagyunk abban, hogy a Knorr-Bremse a 2018-as tőzsdei bevezetés első évében is erős növekedést fog produkálni – mondta el Ralph Heuwing pénzügyi igazgató.

A 2018-as pénzügyi év első kilenc hónapja során a bevételek 9,5 százalékkal, azaz 432 millió euróval 4.994 millió euróra nőttek. Pénznem szerinti korrigálás esetén a bevételek további 2 százalékkal növekedtek volna. A Knorr-Bremse megrendelésállománya a harmadik negyedév végére elérte a 4.449 millió eurót, amely rekordmagasságnak számít, és 11,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A vasútijármű-rendszerek szegmensében a növekedés legfőképp az európai fékgyártás növekedésének, valamint az Ázsiában és Ausztráliában tapasztalható pozitív fejleményeknek köszönhető. Kínában a nagy sebességű vasutak terén tapasztalt mérsékelt csökkenést túlkompenzálta a tömegközlekedésben, a helyi és elővárosi vonatok és mozdonyok gyártásában, valamint az utópiacon tapasztalt növekedés. Továbbá az indiai személyszállításból származó bevételek és az észak-amerikai teherforgalom továbbra is növekedést mutattak.

A haszongépjármű-rendszerek szegmensében történő növekedés a magasabb teherautógyártási aránynak volt köszönhető, és az ebből származó bevételek az OE-üzletágban, legfőképpen Észak-Amerikában növekedtek. Mindazonáltal a többi piac is bevételi növekedést mutatott.

2018 első kilenc hónapjában a vállalatcsoport 876 millió eurós EBITDA-t produkált, amely az előző év ugyanazon időszakához képest 98 millió EUR értékű vagy 12,6 százalékos növekedést jelent. Ennek eredményeképp az EBITDA-hányad 40 bázisponttal 17,1 százalékról 17,5 százalékra nőtt.

E növekedésre és a selejtezéssel kapcsolatos kisebb arányú leírásokra alapozva a vállalatcsoport 101 millió euróval, azaz 16,5 százalékkal 718 millió euróra tudta növelni az EBIT értékét.

A Knorr-Bremse megrendelésállománya a harmadik negyedév végére elérte a 4449 milliárd eurót, amely rekordmagasságnak számít, és 11,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Mindkét szegmens hozzájárult ehhez: a vasútijármű-rendszerekre vonatkozó globális megrendelések stabilak, a haszongépjármű-rendszerek szegmensében pedig a teherautógyártási ütem és a CPV továbbra is növekednek.

A vasútijármű-rendszerekből származó bevétel 2633 millió EUR volt, amely 9,1 százalékkal magasabb, mint az előző évi érték. Az EBITDA értéke 499 millió EUR volt ugyanebben az időszakban, mely 19,0 százalékos EBITDA-hányadot eredményezett (előző év: 18,2 százalék). Az EBIT-hányad 140 bázisponttal 15,8 százalékra nőtt, főleg az ázsiai piacnak a hányadhoz való pozitív hozzájárulása miatt.

Ebben az időszakban a bevételek utópiaci része 40 százalékot tett ki. Annak eredményeként, hogy az OE-üzletág nagy mértékben hozzájárult a bevételhez, ez egy kicsit kevesebb volt, mint az előző év 42 százalékos értéke.

A haszongépjármű-rendszerekből származó bevétel 2362 millió EUR volt, amely 9,8 százalékkal magasabb, mint az előző évi érték. Az EBITDA értéke 386 millió EUR-ra nőtt, ami enyhén növelte a hányadot 16,4 százalékra (a 2017. évi érték ugyanezen időszakra vonatkozóan: 16,3 százalék). Az EBIT-hányad 13,7 százalék volt, mely az előző évi értékhez (13,4 százalék) képest növekedést jelent. Ezért a szegmens szilárd eredményt ért el a bevételekhez történő 26 százalékos utópiaci hozzájárulás enyhe csökkenése ellenére (előző év: 28 százalék), ami az észak-amerikai piacnak volt köszönhető.

A regionális bevételi hozzájárulások a múlt évben szinte nem is változtak:

  • Európa/Afrika: 49,4 százalék (előző év: 50,0 százalék)
  • Észak-Amerika: előző év: 21,3 százalék (előző év: 21,5 százalék)
  • Dél-Amerika: 1,6 százalék (előző év: 1,6 százalék)
  • Ázsia/Ausztrália: 27,7 százalék (előző év: 26,9 százalék).

2018 első kilenc hónapjában a vállalat 230 millió eurót fektetett be tárgyi és immateriális eszközökbe (előző év: 148 millió EUR). Ezeknek a tőkekiadásoknak a célja különösen a kapacitásbővítés, a termelékenység javítása és a csere volt. Ez a számadat magában foglalja a Federal Mogul súrlódóanyag-gyártási üzletét is. A K+F-kiadások a bevételek 6,8 százalékára emelkedtek, ami az előző év azonos időszakához (6,7 százalék) képest kis mértékű növekedést jelent. Ebben az időszakban az alkalmazottak átlagos száma 2491-gyel 29 028-ra nőtt.

Feltéve, hogy a gazdasági háttér stabil lesz, a vállalat 2018-ban a várakozások szerint 6,7–6,8 milliárd EUR bevételt fog generálni (2017-es év: 6,154 millió EUR), és az EBITDA-hányad 17,5 és 18,5 százalék között lesz (2017-es év: 18,1 százalék). A középtávú kilátások változatlanok.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink