Beszállítók Kiemelt figyelmet fordít a női munkavállalók arányának növelésére a Continental

Kiemelt figyelmet fordít a női munkavállalók arányának növelésére a Continental

autopro.hu/W.A. | 2016.10.26 13:42

Kiemelt figyelmet fordít a női munkavállalók arányának növelésére a Continental

A vállalat tervei szerint 2020-ig a két legfelsőbb vezetői szinten minimum 16%-os arányban foglalkoztat majd nőket vezetői pozíciókban világszerte. Magyarországon pedig már el is érte ezt az arányt.

Hirdetés

A műszaki pályán és a korábban tipikusan férfiasnak tartott iparágakban is egyre több női munkavállaló építi karrierjét. Lehet szó akár fizikai munkáról, fiatal gyakornoki vagy mérnöki pozícióról, vezetői állásról, egyre több az elismert és sikeres nő az autóiparban is. A Continental, a világ egyik vezető autóipari beszállítója és gumiipari szereplője kiemelt figyelmet fordít a női munkavállalók arányának növelésére a cégcsoporton belül.

A vállalat tervei szerint 2020-ig a két legfelsőbb vezetői szinten minimum 16%-os arányban foglalkoztat majd nőket vezetői pozíciókban világszerte. Magyarországon pedig már el is érte ezt az arányt. Azonban nem csak a vezetők, hanem a gyakornokok, mérnökök és fizikai dolgozók körében is folyamatosan nő a női munkavállalók aránya a Continental-nál. A cégcsoport komoly figyelmet fordít arra, hogy a dolgozók valóban szeressenek a vállalatnál dolgozni és ezáltal hosszú évekig a Continental munkatársai maradjanak.

Zsohár Eszter öt és fél éve dolgozik a Continental-nál. A cégcsoport budapesti gyárában, a Continental Automotive Hungary Kft-nél több évig töltött be gyártás előkészítői pozíciót. Köszönhetően annak, hogy a cégcsoport lehetőséget biztosít a külföldi karrierre is munkavállalóinak, Eszter már Nürnbergben dolgozik change menedzseri pozícióban:

- Mindenki úgy gondolja, hogy az autó alapvetően a fiúk játéka és ezen a téren a lányok nem mozognak otthonosan. A főiskolán minőségbiztosítási mérnöknek tanultam, erről még nem gondolná az ember, hogy szorosan összefügg az autóiparral. Azonban ebben az iparágban alkalmazzák a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeket, amely nem csak a szabványok részletes ismeretét, hanem annak következetes és precíz betartását igényli, így itt lehet a megszerzett ismereteket a legmagasabb szinten kamatoztatni. Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan területen építsem a karrieremet, ahol jövőbe mutató fejlesztéseken dolgozhatok és a fenntartható fejlődéshez és a környezetvédelméhez is hozzájárulhatok. Korábbi munkahelyemen napelemek gyártásával foglalkoztam, a Continental-nál pedig hibrid és elektromos autók vezérlőegységeinek projektjén dolgozom. Nagyon izgalmas feladat nap, mint nap azért tenni, hogy csúcstechnológiájú vezérlő egységekkel népszerűvé tegyük a hibrid és elektromos autókat. Köszönhetően a Continental nemzetközi jelenlétének jelenleg éppen Németországban tehetem meg mindezt. A nürnbergi kollégám, akivel napi szinten szoros együttműködésben dolgoztam nyugdíjba vonul és lehetőség kínálkozott, hogy átvegyem a change menedzseri pozíciót tőle. A munkájának nagy részét ismerem, és jó kapcsolatban vagyok a fejlesztő csapattal, a logisztikával valamint az egész budapesti gyárral, így adott volt a lehetőség, hogy én legyek az utód. Ezáltal a világ összes Continental hibrid gyárával kapcsolatban leszek és egy magasabb szinten végzem a változáskezeléssel kapcsolatos tevékenységet. Ez nagy szakmai előrelépést jelent számomra, emellett a nemzetközi környezet is rengeteg újdonságot tartogat.
Nőként természetesen kihívásokkal is szembe kell nézni egy alapvetően férfiasnak tartott iparágban. Sokszor érzem úgy, hogy nehezebb új kezdeményezéseket keresztülvinnem egy „férfias gondolkodású“ környezetben. Az önérvényesítéshez elengedhetetlen a határozott fellépés és magabiztos kisugárzás. Úgy látom, le kell győzni a tudatot a férfiakban, hogy a nőknek nem valók a technikai dolgok. Amint ez sikerül, máris tökéletes a csapatmunka, amire elengedhetetlen szükség van. A komplex hibrid rendszerek esetén a vevő igényeinek pontos megismerése és törekvés a maximális teljesítésre összetett projektvezetési feladatot jelent. Nemcsak egy új termék bevezetése, hanem a sorozatgyártás változásainak folyamatos nyomon követése és a termék kifuttatása is igazi közös munka. A Continental-nál mindezt egy jól képzett és lendületes mérnökcsapat támogatásával együtt tesszük, egymást inspirálva és az esetleges nehézségeket együttes erővel leküzdve.

A Continental Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen és a bérelt munkaerővel együtt mintegy hétezer munkavállalót foglalkoztat.

Kiemelt Partnereink