Beszállítók Két évtizede érkezett hazánkba a ZF Hungária

Két évtizede érkezett hazánkba a ZF Hungária

Gégény István | 2016.06.07 08:40

Két évtizede érkezett hazánkba a ZF Hungária

- Velünk vált a világ - üzeni a haszongépjárművek sebességváltóit gyártó és fejlesztő egri vállalat. Most ők váltottak, avagy lapoztak egy nagyot a naptárban.

Hirdetés

1995-ben német üzletemberek érkeztek Egerbe, hogy alaposan felmérjék a Csepel Autó egri üzemének állapotát. Azt tapasztalták, hogy az infrastruktúra felújításra, a gépállomány modernizálásra szorul, de az emberek értik a szakmájukat. Ez utóbbi nyomán döntötte el a németországi központú ZF AG, hogy megvásárolja a telephelyet, és 1996. január 1-től, immár a ZF Hungária Kft. alkalmazottaiként tovább foglalkoztatta az ott dolgozókat.

Szinte azonnal megkezdték a fejlesztéseket: a rossz állapotú épületek helyébe újakat húztak fel, az üzemcsarnokokat kívül-belül renoválták, bővítették. Pár év alatt minden a ZF kék-fehér színeibe öltözött. A renovált épületekbe felújított, majd új gépek érkeztek, ma már félautomata megmunkáló központokban készülnek a sebességváltók helyben gyártott alkatrészei.

A ZF Hungária Kft. a világpiacra termel, az Egerben készült sebességváltókat tehergépkocsikba, autóbuszokba építik be. Ebből értelemszerűen következik, hogy a minőségi követelmények nagyon magasak, és évről évre szigorodnak. Mindent elmond néhány név a vevői körből: Renault, Iveco, MAN, DAF, Volvo, Hyundai, Volkswagen. A ZF Hungáriánál alkatrészgyártás és sebességváltók összeszerelése mellett termékfejlesztés is zajlik. A vevők igényei alapján tervezett és legyártott prototípusokat a német fejlesztőközponttal együttműködve, saját tesztüzemükben vizsgálják.

A vállalatnál jelenleg 850-en dolgoznak: mindannyian meghívót kaptak a néhány napja tartott 20 éves jubileumi ünnepségre, ahová hivatalos volt a mintegy száztizenöt ZFH nyugdíjas is. Ezernyien ünnepelték együtt a két évtizeddel ezelőtti cégalapítást, visszaemlékezve a közös erőfeszítésre, a sikerekre, a kihívásokkal teli és az oldott pillanatokra egyaránt.

A ZF Hungária Kft. ügyvezetői, Őszi Csilla és Markus Schleier köszönetet mondtak mindenkinek az elmúlt 20 évben tanúsított elkötelezettségért, szorgalomért, majd közel száz olyan munkatársat jutalmaztak, akik a kezdetektől kitartottak a vállalat mellett - ma is aktív dolgozók.

Kiemelt Partnereink