Beszállítók Jelentős megtakarításokra számít a Bosch

Jelentős megtakarításokra számít a Bosch

autopro.hu | 2015.12.07 08:23

Jelentős megtakarításokra számít a Bosch

Számos vállalat nem tudja kihasználni az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket, mert hiányoznak a hálózati lehetőségeket kiaknázó termeléshez szükséges szakemberek - véli Werner Struth, a Bosch ügyvezetője.

Hirdetés

– Sürgősen szükségünk van olyan szakemberekre, akik ismerik a termékeket és a gyártósorokat, valamint nagy mennyiségben tudnak adatokat elemezni – mondta Werner Struth, a Bosch igazgatótanácsának tagja egy informatikai találkozón. – Az Ipar 4.0 szakértőinek túl kell lépniük saját jelenlegi szakterületükön – tette hozzá az igazgató. Struth többek között a termelés koordinálásáért felelős a Bosch több mint 250 gyárában világszerte. Struth arra számít, hogy 2020-ra az Ipar 4.0 megoldásokkal százmillió eurós (kb. harmincmilliárd forintos) nagyságrendű megtakarítást tudnak elérni – írta a német automobilwoche.de. Az Ipar 4.0-t használókra száz példát említettek a szakmai találkozón, ebből 15 Bosch érdekeltség, tette hozzá az autóipari beszállítócég. – Ez is azt mutatja, hogy az Ipar 4.0 növeli a hatékonyságot és a versenyképességet – közölte Struth.

Rugalmas gyárak és termelés: a jövőben a gyárakban a gépek a munkadarabokat úgy munkálják, meg, ahogy „akarják”. Egy példa erre a Bosch multi gyártási sora Homburgban, ahol kis mennyiségben készülnek egyedi termékek

Oktatási offenzívára van szükség

A fejlődéshez több területen is hiányoznak a szakemberek. A Német Gép- és Berendezésgyártó Szövetség tanulmánya szerint az új információs technológia és az automatizálás elterjedésének jelenleg ez a fő akadálya. Ebben az iparágban több mint négyezer munkahely nincs betöltve, és 2018-ra érhetik el a szükséges szintet.
Ezért az érintettek széleskörű oktatási intézkedéseket sürgetnek. – Nem elég, hogy a fiatalok jól használják az okostelefonok alkalmazásait, hanem azokat a programozási nyelveket is el kell sajátítaniuk, amelyekkel a saját ötleteiket is meg tudják valósítani – mondta Struth. Ehhez az kell, hogy iskolákban legyen megfelelő infrastruktúra és tanerő is. – Már az elején gondoskodni kell a személyes adatok védelméről, de együtt kell működniük a különböző vállalatoknak – tette hozzá Struth.

A mérnököknek több informatikai tudásra van szükségük

Struth szerint változtatni kell az egyetemi oktatáson. – A hallgatóknak tudniuk kell hálózatban dolgozniuk és mindenkinek szakértővé kell válnia egy részterületen. A mérnököknek emellett azért van szükségük nagyobb informatikai ismeretekre, hogy a nagy adatmennyiségből a gyártósorok számára szükséges információkat hatékonyan tudják kinyerni – mondta Struth.

A hálózatos gyártás számos esetben már a valóság a Boschnál. A nürnbergi gyárban például ilyen elven működnek az üzemen belüli szállító robotok. Az alkatrészek az intelligens hálózat révén gazdaságosabban jutnak el céljukhoz. Homburgban így készül 200 különböző hidraulikus szelep összesen 2000 alkatrészből. Az Ipar 4.0 várhatóan egyre nagyobb szerephez jut majd a termelésben. A Bosch nagy lehetőségeket lát a hálózatos gyártás előnyeinek kihasználásában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink