Beszállítók Ipar 4.0: futószalagon hozná az üzletet hazánkba a brit járműipar

Ipar 4.0: futószalagon hozná az üzletet hazánkba a brit járműipar

Gégény István | 2016.03.24 11:58

Ipar 4.0: futószalagon hozná az üzletet hazánkba a brit járműipar

Mega Mission néven kampányba kezdett az Egyesült Királyság. A cél: kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatokat kiépíteni a fejlett gyártási technológiákat alkalmazó brit és külföldi cégek között.

Hirdetés

Nem tette alacsonyra a mércét a brit kormány, amikor elhatározta a testület, hogy 2020-ig duplájára kívánják növelni a kelet-közép-európai régióval folytatott kereskedelem értékét. Ez azt jelenti, hogy a 30 milliárd fontos küszöb elérése a cél, ami átszámítva mintegy 12 ezer milliárd forintnak felel meg. A nagyívű tervhez merészen hangzó mottót is találtak – a Mega Mission névhez jól illeszkedett a tavasz kezdetén a budapesti Brit Nagykövetségen tartott rendezvény előjátéka, ugyanis sokkal több résztvevő jött el, amennyire a szervezők szemmel láthatóan számítottak. Hosszú perceken keresztül hordták az újabb és újabb adag székeket a terembe, míg a jelenlévők drukkoltak, hogy mindenkinek jusson ülőhely, egyáltalán találjanak annyi széket az épületben, amennyire szükség van, illetve beférjünk a terembe.

Theresa Bubbear, a Brit Nagykövetség ideiglenes ügyvivője

Végül minden tekintetben sikerrel vette a mega-érdeklődés hálás akadályait a nagykövetség csapata, így telt ház előtt vázolták fel az előadók a délelőtt folyamán az úgynevezett advanced manufacturing előnyeit, kihívásait, gyakorlati tapasztalatokkal gazdagon fűszerezve. Az eseményen felszólalt Theresa Bubbear, a Brit Nagykövetség ideiglenes ügyvivője és Paul Kahn, az Airbus UK elnöke, a „The Emerging Europe Mega Mission 2016” kezdeményezés üzleti nagykövete is. Magyar részről Szijjártó Péter miniszter és Lepsényi István államtitkár méltatta az eddigi brit-magyar gazdasági együttműködések eredményeit.

Paul Kahn, az Airbus UK elnöke, a „The Emerging Europe Mega Mission 2016” kezdeményezés üzleti nagykövete

A témák középpontjában az Ipar 4.0 jelenvalósága és megvalósíthatósága állt – a szakértők kielemezték a 3D nyomtatás területét, bemutatták a virtuális és valóságos világ összekapcsolásán alapuló kiber-fizikai termelés sajátosságait, természetesen a fokozott automatizáltság és az okos gyár koncepciója is terítékre került.

Ez csupán bemelegítés volt az üzleti tárgyalások ebéd közbeni kötetlen, majd délutáni szervezett, 1-2-1 rendszerben lebonyolított formájához. Igyekeztünk magunk is elmerülni az üzleti társalgásokban, megkérdezve a brit, illetve a magyar cégek menedzsereinek véleményét a remélt kooperációk kapcsán. A válasz egyértelmű, a rendezvény iránti fokozott érdeklődés is aláhúzta: óriási lehetőségek rejlenek a brit és magyar innovatív járműipari vállalkozások együttműködésében. Ezzel együtt a brit beszállítók képviselői egybehangzóan hangot adtak hiányérzetüknek, miszerint sokkal több lehetőséget tartogat hazánk járműipara, mint azt távolról, a szigetországból nézve gondolták. Vajon miért szerénykednek a magyar cégek, miért nem proaktívabb az export iránti érdeklődése az itteni vállalkozásoknak – ezek a részben kimondott, részben kimondatlanul is nyilvánvaló dilemmák fogalmazódtak meg a potenciális külföldi partnerekben.

A labda tehát fel van dobva, hiszen tapasztalatunk szerint több tucatnyi brit járműiparban érdekelt cég áll készen arra, hogy üzleti kapcsolatokat építsen ki magyar partnerekkel. A történet természetesen nem ma kezdődött, évtizedek óta zajlanak ilyen jellegű együttműködések a két ország között, ám úgy tűnik, sokkal nagyobb terepen lenne érdemes folytatni a közös sikerek építését – erre is utal a Mega Mission kifejezés. Amikor arról kérdeztük a hazánkba látogató üzleti vendégeket, visszatérnek-e a közeli jövőben, egyértelmű igen volt a válaszuk. A kapu tehát nyitva, csak be kell lépni rajta. Zárásként mutatunk egy infografikát az eddigi üzleti adatokról, ahonnan tovább lehet indulni a jövőbeni fejlődés irányába.

Kiemelt Partnereink