Beszállítók Ifj. Borsodi László: tíz megmunkálógépet és két hőkezelőkemencét vásárolunk

Ifj. Borsodi László: tíz megmunkálógépet és két hőkezelőkemencét vásárolunk

Pardavi Mariann | 2017.01.30 08:35

Ifj. Borsodi László: tíz megmunkálógépet és két hőkezelőkemencét vásárolunk

Mire kell felkészülnie az egyre inkább digitálissá váló iparban a célgépgyártóknak? Erről a témáról beszélgettünk a Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. két ügyvezetőjével, Horváthné Borsodi Mónikával és ifjabb Borsodi Lászlóval.

Hirdetés

– Automatizálás, digitalizáció, adatgyűjtés – hogyan kapcsolódik ezekhez az egyre sűrűbben elhangzó szavakhoz a Borsodi Műhely?
Horváthné Borsodi Mónika: Cégünk beszállítói státuszát megtartva a digitális gyártással valószínűleg megrendelőink tevékenységében fogunk találkozni. Az, hogy az autóipar digitális gyártása milyen igényeket támaszt számunkra, még kérdéses, de a több tízéves egyedi alkatrész- és célgépgyártó, -tervező tapasztalatunkat felhasználva fogunk megfelelni ezeknek az igényeknek. Cégünk az Ipar 4.0 mellet már az Ipar 5.0-ra gondolva is stratégiai tervekkel készül, hogy megfelelően felkészültek legyünk a konkrétan előre még nem látható változásokra.

– Mit gondol, a célgépgyártókat hogyan befolyásolja a negyedik ipari forradalom? Milyen változásokra kell felkészülni?
Horváthné Borsodi Mónika: Cégünkre jellemző, hogy mindig megrendelőink igényeihez igazodva fejlesztünk, bővítjük szolgáltatásaink palettáját. Jelenlegi tapasztalataink azt mutatják, hogy a megrendelők azokat a partnereket keresik, ahol mind komplexebb szolgáltatási kört érnek el, ahol a célgép igényfelmérésétől a gyártás és beüzemelésen keresztül a garanciális pótalkatrész legyártásáig egy partnerrel kell kapcsolatban lenniük. Véleményem szerint ez a jövőben még intenzívebben fog jelentkezni, így a meglévő gépész és villamos tudásunkat fogjuk bővíteni és további kompetenciákkal, például programozói, informatikai tudással kiegészíteni.

– A napokban azt nyilatkozta egy robotforgalmazó cég vezetője, hogy a célgépek ideje lejárt. Úgy gondolja, a célgépeket egyetlen feladat elvégzésére tervezik, így a projekt végeztével kérdéses, hogyan lehet a berendezést az új termelési céloknak megfelelően átalakítani. Hogyan vélekedik erről az önök cége?
Borsodi László: Saját tapasztalatunk azt mutatja, hogy az elmúlt időszakban szinte már csak olyan megkeresések vannak gyártó-, illetve szerelősor projektekre, amik rugalmasak és több típus előállítására alkalmasak. Általában kiindulási igény már az is, hogy adott idő alatt át kell tudnia állni egy másik típus vagy termék gyártására.

– Milyen előnyöket tudna felsorakoztatni egy célgép mellé egy robottal szemben?
Borsodi László: A vevői igények kielégítésekor egy célgép vagy egy robot nem zárja ki egymást. Teljesen munkafolyamatfüggő: ezek tudnak külön-külön, illetve akár egymást kiszolgálva is dolgozni. Van olyan művelet, aminél lehetséges a teljes automatizálás, de természetesen van olyan is amihez elengedhetetlen az operátor alkalmazása. Nem elhanyagolható a célgép-robot felhasználás eldöntésekor a költségek figyelembe vétele, ezért minden esetben projekttervek és tervzsűrik alkalmával kell tisztázni a megrendelői igényeket. Cégünk minden esetben több megoldást javasol egy problémára, és közösen döntjük el, mi lesz az optimális és megvalósítandó alkalmazás.

– Számszerűsítve mennyi idő alatt térül meg egy célgépbe fektetett beruházás?
Horváthné Borsodi Mónika: Ez teljesen megrendelő és iparágfüggő, de tapasztalataink szerint a vevőink átlagosan másfél-két év alatti megtérüléssel számolnak. Természetesen vannak extrém gyorsan megtérülő kisebb projektek, állomások is.

– Január közepén járunk: hogyan tekint vissza az elmúlt évre? Milyen célokat fogalmazott meg 2017-ben?
Borsodi László: Győri központi telephelyünk bővült egy újabb iroda szinttel, melyet a napokban adunk át, emellett Szombathelyen tavasszal adunk át egy közel félmilliárdos zöldmezős beruházást, melynek keretein belül egy 100 munkatársnak munkahelyet biztosító termelő üzemet és irodát valósítottunk meg itt. 2017-2018-ban gyártókapacitásunkat szeretnénk bővíteni 8-10 új megmunkáló gép beüzemelésével, illetve a tavasszal két újabb kemencével kibővített hőkezelő üzemünket szeretnénk egy különálló üzembe telepíteni. Az elmúlt években mind árbevételben, létszámban, mind pedig eredményben jelentős, kétszámjegyű átlagos növekedést ért el.

– Kitekintve akár a szűken vett tevékenységből, hogyan látja, milyen kihívások határozzák a közeljövőben az autóipart?
Horváthné Borsodi Mónika: Érdekeltségünk okán kíváncsian várom az elektromos autók térhódítását, azt gondolom ez a járműiparon túl nagyon sok iparágat érinteni fog.

– Idén is sok autóipari cégnek fog problémát okozni a megfelelően képzett szakemberek hiánya. Hogyan próbálják elejét venni ennek?
Horváthné Borsodi Mónika: Közel tíz éve gyakorlati képzőhelyként foglalkozunk tanulók képzésével cégünk kisújszállási és győri telephelyén. Természetesen saját munkaerőigényünket végzős diákjaink egy részével elégítjük ki. Fontosnak tartjuk a tapasztalt kollégák tudásának fejlesztését is, melyet belső és külső oktatások szervezésével oldunk meg. Telephelyeinknek helyt adó városokban az általános iskoláktól a felsőfokú intézményekig nagyon sok intézménnyel kapcsolatban állunk. Az intézményi kapcsolatok a pályaorientációs üzemlátogatásoktól a gyakornokok fogadásán át, a szakdolgozatírás konzulensi támogatásán keresztül sok mindenben megnyilvánul. Természetesen a műszaki egyetemekkel állandó szakmai munkakapcsolatban is állunk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink