Beszállítók Három testvér, három karriertörténet – ilyen pályát futhatnak be az öntőmérnökök

Három testvér, három karriertörténet – ilyen pályát futhatnak be az öntőmérnökök

Pardavi Mariann | 2017.03.30 09:30

Három testvér, három karriertörténet – ilyen pályát futhatnak be az öntőmérnökök

Akárcsak egy népmese, olyan ez a beszélgetés a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. szakembereivel: a legnagyobb testvér az országot átszelve elindult szerencsét próbálni, akinek olyannyira bejöttek a számításai, hogy követték őt testvérei is. Juhász Viktorral, Gáborral és Ákossal, valamint a vállalat termék- és folyamatmérnökségének vezetőjével, dr. Fegyverneki Györggyel beszélgettünk.

Hirdetés

– Mindenkin a jól ismert, Nemak-logóval ellátott munkakabát, egyedül a legfiatalabb testvér, Ákos visel öltönyt. Nem hiába, nagy a tétje a mai napnak.
Juhász Ákos: Igen, állásinterjúra érkeztem. A környezet ismerős, ugyanis itt töltöttem el kettő nyári gyakorlatot is, valamint a szakdolgozatomhoz szükséges kísérleteket, vizsgálatokat is a Nemaknál végeztem el.

– A személyügyön ismerősen fog csengeni a neved, hiszen a másik két testvéred, Viktor és Gábor is jó pár éve itt dolgozik.
Juhász Viktor: Igen, én voltam az első. 2009-ben végeztem a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán kohómérnökként. A tanulmányaim alatt egy véletlennek köszönhetően ismertem meg a Nemakot. Az egyetem ugyanis több vállalattal együttműködik kutatás-fejlesztési területeken, és az egyik ilyen projektbe kapcsolódtam be. Tetszett a feladat, később derült ki, hogy a Nemakhoz kapcsolódott. Mielőtt főállásba kerültem volna, két nyári gyakorlatot töltöttem Győrben.
Juhász Gábor: Szintén a nyári gyakorlattal indult a történet, a lehetőség adott volt, hogy Győrben töltsem el a kötelező gyakorlatokat. Időközben megüresedett egy folyamatmérnöki állás, a cég pedig bizalmat szavazott nekem és megajánlotta a munkát diploma előtt. Az utolsó BSc félévemet egyéni tanulmányi rend keretében végzetem el, ekkor már Győrbe költöztem és teljes munkaidőben dolgoztam. Jelenleg a tanulmányaimat folytatom, egy évvel ezelőtt kezdtem el az Msc-t, amit ráadásul a Nemak támogat.

– Az egyetem Miskolcon van, ráadásul ott él a család is, körülbelül 300 kilométeres a távolság a két város között. Okoz ez fennakadást a mindennapokban?
Juhász Gábor: A képzés pénteken és szombaton van, így nem probléma. Előre tervezéssel és jó időbeosztással minden megoldható és nem okoz fennakadást a 300 km, mert fenntarthatóak a kapcsolatok ilyen távolságból is. Nekem a párom, a családom és sok barátom Miskolcon, Diósgyőrben él. A távolságra azt szoktam mondani, hogy Győr és Diósgyőr csak egy "diósnyi" távolságra van. Jó érzés hazamenni mindkét nagyvárosba.
Juhász Viktor: A távolság nem okozott gondot sosem, az akkori barátnőmnek – aki ma már a feleségem – is csak 1-2 féléve volt hátra tanulmányaiból, így a költözés sem volt probléma.

Juhász Viktor, Juhász Gábor, dr. Fegyverneki György és Juhász Ákos a Nemak alumíniumöntödéjében

– Úgy tartják, a hengerfejgyártás öntészeti szempontból az egyik legnehezebb és legösszetettebb feladat, mivel nagyon komplex geometriájú darabot kell egyben kiönteni. Miért ezt a speciális szakterületet választottátok?
Juhász Viktor: Az öntvények az autóipar fejlődésével egyre bonyolultabbá válnak. A kihívások óriásiak, állandóan új, megoldandó problémák merülnek fel, amit kreatívan kell tudni megoldani.

– Mi szól a Nemak mellett? Mit ad ez a vállalat, amiért érdemes átszelni az országot?
Juhász Viktor: Rendszeresek a tréningek, a különböző szakmai továbbképzések, vagy az olyanok, ahol a soft skillek fejlesztése kerül előtérbe. Időgazdálkodás, prezentációs technikák – csak pár példa a sok téma közül.
Juhász Gábor: Igen, a tréningek mellett az önfejlesztés és a szakmai tudás bővítésére is nagy súlyt fektetnek a Nemaknál. Munkám során rendszeresen kell kommunikálni más telephelyekkel is, így nem csak a nyelvismeretem fejlődik, hanem a külföldi kapcsolati háló is bővül.

– Viktor, te 2009 óta erősíted a Nemak mérnöki csapatát, Gábor, te pedig 2012 óta. Milyen szakmai sikerekre emlékeztek szívesen vissza?
Juhász Viktor: Nagyon szeretem, mikor egy innovatív megoldást kell kitalálni és megvalósítani. Az egyik legnagyobb sikeremnek azt érzem, amikor egy új, gravitációs öntészeti eljárást kellett módosítani. Ez azért volt nagy eredmény, mert Alabamában használja ezt a cég, a győri telephely a második, ahol bevezettük a linzi fejlesztőkkel közösen. Büszke vagyok, hogy benne lehettem a projektben.
Juhász Gábor: Az egyik sikerélményem egy nagy darabszámban értékesített termékhez kapcsolódik, amit kapacitásproblémák miatt át kellett telepíteni másik üzembe cégcsoporton belül. Ennek az áttelepítésnek voltam az egyik kulcsembere. Folyamatosan biztosítottam a technológiai információkat és adatokat, végigkísértem a kezdeti gyártást.

– Rendszeresek a külföldi testvércégekkel ezek a projektek? Mi a Nemak nyelve?
Fegyverneki György: Igen, rendszeresek a közös munkák. A linzi termékfejlesztő központtal vagyunk a legszorosabb kapcsolatban így a német nyelvű kommunikáció lenne az ideális, a hivatalos nyelv a mexikói tulajdonos miatt azonban az angol, így a kollégák többsége ezen a nyelven kommunikál.

– Jellemzőek a cégcsoporton belüli kiküldetések?
Fegyverneki György: Igen, változó időtartamban. A rövidebb, pár napos szakmai utak Linzbe, Lengyelországba, Németországba, Spanyolországba vagy Törökországba jellemzőek, a tengerentúli, jellemzően 1-2 hetes utak pedig az USA-ba, Kínába, Dél-Koreába vagy akár Brazíliába is vezethetnek, de vannak kollégák, akik Mexikóban töltöttek másfél évet.

– Milyen terveitek vannak a következő évekre?
Juhász Ákos: A célom az, hogy az öntészet tudományát minél jobban elsajátítsam, illetve hogy egy termékért legyek felelős a Nemaknál. Sokat kell dolgozni ezért, például meg kell tanulni magabiztosan, szakmailag kompetensen kommunikálni idegen nyelven. A jövőben szeretnék Győrben letelepedni.
Juhász Gábor: Jelenleg egy termék bevezetésének kezdő lépéseinél vagyok, a hosszútávú célom, hogy végigvigyem a projektet.
Juhász Viktor: Szeretnék szakmailag minél magasabb szintet elérni.

– Milyen karrierutat járhatnak be a Nemaknál a mérnökök?
Fegyverneki György: Aki belép a termék- és folyamatmérnökség csapatába az gyakornokként kezdi pályafutását. Ezt követően egy év után válik folyamatmérnökké. A folyamatmérnökök a szériagyártásban lévő termékek technológiai gondozásával foglalkoznak, majd körülbelül 6 év után válhatnak a fiatalok termékmérnökké amikor már új hengerfej projektek szériagyártásba történő bevezetése lesz a fő feladatuk. Ebben a pozícióban már nemzetközi csapatban kell dolgozniuk, ami erős nyelvismeretet és szakmai ismereteket feltételez. Nagyjából 9-10 év után nevezhetjük a mérnököt szakértőnek, ami egy-egy speciális szakterület magas fokú művelését jelenti. Átgondolt és kipróbált karriermodellek mentén haladhatnak a mérnökeink.

Kiemelt Partnereink