Beszállítók Fejleszt az ajkai szenzorgyártó

Fejleszt az ajkai szenzorgyártó

MTI | 2015.05.07 15:20

Fejleszt az ajkai szenzorgyártó

Mintegy 1,8 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően bővült az autóipari beszállító Bourns Kft. gyártócsarnoka, új munkahelyek jöttek létre és új technológia bevezetése is lehetővé vált.

Hirdetés

A fejlesztés eredményeként 50 új munkahely jön létre, 5 ezer négyzetméterrel bővült a cég gyártócsarnoka, a 12 milliárd forintos termelési érték pedig várhatóan évi 10 százalékkal fog bővülni.

A beruházásnak köszönhetően gyártható új nyomaték és sebességváltó szenzorok használata biztonságosabbá és energiahatékonnyá teszi az autózást.

Bulyáki István, a Bourns Kft. gyárigazgatója elmondta, hogy az új sebesség és pozíciószenzorok gyártása mellett újfajta lakkot fejlesztettek ki, amely nagyban növeli a szenzor élettartamát, és új gyártósorral is bővült a cég.

Lars Erik Meijer, a Bourns Electronics elnöke kiemelte, hogy a cég autóipari gyártásának 45 százaléka Ajkán zajlik, a gyártócsarnok jelenlegi bővítésének köszönhetően pedig a szabadon használható terület egyharmada itt van, ez pedig az üzletág további fejlődésének elengedhetetlen feltétele.

A Bourns Kft. ajkai gyárigazgatójának tájékoztatása szerint a cég a 90-es évek óta működik a városban, jelenleg 550 embert foglalkoztat, évente több mint 40 millió szenzort gyárt. Fő termékei a szenzorok mellett az üzemanyagszint-érzékelők. A cég legnagyobb partnerei közé tartozik a ZFLS, a GM, a Knorr Bremse, a Bosch, a Visteon, a Hyunday Mobis. A vállalat árbevétele tavaly 12 milliárd forint volt.

A nyilvános cégadatok szerint a kft. 2012-ben 12,4 milliárd forint árbevételt ért el, míg 2013-ban 11,6 milliárdot, amelynek túlnyomó része exportból származott. Adózott eredménye 554 millió, illetve 579 millió forint volt, míg mérleg szerinti eredménye 2012-ben megegyezett az adózottal, 2013-ban viszont - 480 millió forintos osztalékkifizetés mellett - 99 millió forintot tett ki.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink