Beszállítók Differenciálművek gyártását viszik a japánok Ercsibe

Differenciálművek gyártását viszik a japánok Ercsibe

Pardavi Mariann | 2016.11.02 10:30

Differenciálművek gyártását viszik a japánok Ercsibe

A japán Musashi a világ egyik legnagyobb autó- és motorkerékpár-alkatrészgyártója, Ercsiben 2000-ben telepedett le, egy évvel később indította el a gyártást. A vállalat négymillió eurós beruházással differenciálművek gyártását kezdi meg 2017-től. Ágoston Zoltán humánerőforrás-vezetőt az Automotive Hungary kiállításon értük el.

Hirdetés

– Összefoglalná, mit takar pontosan a jövő évre kifutó beruházás?
– A magyar telephely a Musashi egyetlen európai gyártó egysége, nagy precizitású megmunkálást igénylő alkatrészek készítésére specializálódtunk. Ezzel a lépéssel a gömbcsuklókból és lengőkarokból, valamint vezérműtengelyekből álló termékportfóliónk is szélesedik. A projekttel is közelebb kerülünk ahhoz a célunkhoz, hogy az évtized végéig akár évi egymillió darab differenciálmű kerülhessen ki az ercsi üzemünkből.

– Milyen autógyártók termékeiben találhatók meg a cég által készített alkatrészek?
– A teljesség igénye nélkül sorolnám: az Audinak lengőkarokat szállítunk, a Jaguar és Land Rover modellekbe olajpumpatengelyt, a Fiatnak és Hondának vezérműtengelyt.

– Milyen országokba szállít az ercsi üzem?
– A termelés 95 százalékát exportáljuk, a fő célországok közül Németországot, az Egyesült Királyságot és Lengyelországot emelném ki. Az 5 százalékot kitevő belföldi értékesítést a Magyar Suzukinak szállított kerékagyak adják.

– A 2017-re tervezett beruházással megnő a termelés is. Hogyan tervezik megoldani a munkaerő kérdést?
– Jelenleg mintegy 200 dolgozót foglalkoztatunk, a beruházás – a viszonylag nagy automatizáltság miatt - körülbelül 15 új munkatársat és egy mérnököt igényel. Az utóbbi időben nálunk is problémát okoz a munkaerő pótlása, főleg a fizikai dolgozókból akad hiány, ezért különös gondot fordítunk a dolgozók megtartására.

– Hogyan teszik vonzóvá számukra a céget?
– Azon túl, hogy nemrégiben kétszámjegyű béremelést hajtottunk végre, fontosnak tartjuk a munkakörnyezet folyamatos javítását és a munkatársak képzését is. A visszajelzések alapján ezek a lépések a munkatársak számára is fontosak.

– Milyen munkakörbe keresnek jelenleg munkatársakat?
– Tipikusan fémmegmunkáló munkakörökben kellenek új emberek. Gépbeállítókra, gépi forgácsolókra, fémmegmunkálókra mindig szükség van. A végzettség nem minden pozícióban alapfeltétel, olyan is alkalmas lehet, akinek hasonló munkakörben van korábbról tapasztalata, és nyitott az új ismeretekre.

– A japán anyavállalat hogyan értékeli a magyar telephely működését?
– Büszkén mondhatom, a japán vezetőség kifejezetten elégedett az ercsi üzemünkkel, amit a tagvállalatok teljesítményét összehasonlító éves értékelések is visszaigazolnak.

– Hol zajlik a termékfejlesztés?
– A termékfejlesztés Japánban, de az, hogy miként állítjuk elő az alkatrészt, az már a mi döntésünk. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt másfél évtized teljesítménye és az a mérnöki kapacitás amivel az ercsi gyár rendelkezik, lehetővé tette, hogy – több testvérvállalatunkkal ellentétben – a folyamatfejlesztést Magyarországon végezzük.

– Miben különbözik a japán munkakultúra a magyartól?
– A japánok az egész folyamatot szeretik aprólékosan megtervezni, míg Európában inkább lépésről lépésre szeretünk haladni, csak a közvetlenül előttünk álló akadályt akarjuk legyőzni, nem a nagy egészet. Különbség még, hogy a japánok az írásmódjukból adódóan jobbak a képes ábrák értelmezésében, az azzal való szemléltetésben. Köszönhetően mindkét fél rugalmasságának a napi működés során nem okoznak fennakadást a kultúráinkból fakadó különbségek.

Kiemelt Partnereink