Beszállítók Detrikné Füleki Krisztina: üregelő-, fogazó-, fogköszörű- és esztergagépekkel bővültünk

Detrikné Füleki Krisztina: üregelő-, fogazó-, fogköszörű- és esztergagépekkel bővültünk

Pardavi Mariann | 2017.01.23 08:27

Detrikné Füleki Krisztina: üregelő-, fogazó-, fogköszörű- és esztergagépekkel bővültünk

Az év első munkanapján számolhattunk be arról, hogy nagy teljesítményű gépekkel bővíti kapacitását a győri Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. Az 500 millió forintos fejlesztés részleteiről kérdeztük a vállalat ügyvezetőjét.

Hirdetés

– Milyen kapcsolat van a Rekard Forgácsoló- és Hőkezelő Kft., a Rekard Hajtástechnika Kft. és a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. között?
– A cég gyökerei az 50-es évek elejére nyúlnak vissza amikor még állami vállalatként mezőgazdasági gépek javítása volt a fő irányvonal. Gyors fejlődést követően a tevekénység kibővült, a 80-as években már 2100 munkavállalóval dolgozott a cég. A mezőgépipari gépgyártás szinte teljes termékskálája megjelent a termékkörben. Ez azért fontos nekünk, mert a múltban megalapozott tudás, tapasztalat és elkötelezettség a mai napig jelen van társaságunknál. 2009-ben a világméretű válság a korábbi jogelőd társaságainkat sem kímélte, a 40%-os árbevétel-visszaesés és a kialakult nehéz pénzügyi helyzet miatt újjá kellett szervezni a működést. Ekkor jött létre a Rekard Hajtástechnika Kft., amelynek fő szerepe az új piaci kapcsolatok kialakításában és a jelenlegiek működtetésében van. Ezzel szinte párhuzamosan indította a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. azt a tevékenységét, amellyel a megrendelések teljesítéséhez szükséges gyártókapacitások biztosítását tűzte ki célul. A Rekard Forgácsoló és Hőkezelő Kft. pedig a 2005-ben kiépített hőkezelési kapacitásainak kialakításával kapcsolódik be a tevékenyégbe, mivel ugyanazon telephelyen működve biztosítja a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. számára termékeinek hőkezelési igényeinek ellátását.

– Mi a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó erőssége?
– A profilunk a hajtástechnikai részegységek és alkatrészek gyártása. Alapvetően a mezőgazdasági és építőipari gépgyártók számára, valamint tehergépkocsi, traktor és targoncagyártó cégek számára gyártunk. A 2014-ben indított beruházásaink tették azt lehetővé, hogy a fogaskerékgyártásban elvárt magasabb minőségi követelményeknek is megfeleljünk és a személygépkocsi ipar felé is nyithassunk, a piaci kapcsolatokat bővítsük.

– Hol tart ez a folyamat? Milyen autóipari cégekkel állnak kapcsolatban?
– Jelenleg csak közvetett kapcsolatban állunk autóipai cégekkel. Vevőink részére biztosított beszállítói kapcsolat révén tudjuk kielégíteni autóipari cégek igényeit. Társaságunk auditálása folyamatban van. Bízunk abban, hogy hamarosan arról tudunk beszámolni, a Rekard megfelelt a támasztott követelményeknek és stabil beszállító kapcsolatot épített ki ebben a szegmensben is.

– Milyen követelményeket támasztanak a saját beszállítóik felé?
– Beszállítóinkkal kapcsolatos alapvető követelmény, hogy a fokozott minőségi elvárások a termékek gyártásánál a beszerzett anyagok és alkatrészek tekintetében is teljesüljenek. Az anyagokra, alkatrészekre vonatkozó minőségi tanúsítványok megléte elengedhetetlenül szükséges. A minőség mellett pedig fontos, hogy időben és jó áron történjék a beszállítás. Mindezek érdekében a cégeknek is át kell esnie egy úgynevezett belső beszállító auditon, amelyben értékelünk és döntünk a kapcsolat létesítéséről.

– Mi indokolta a jelenlegi, 500 millió forintos beruházást?
– Igazodnunk kellett a piacon jelentkező magasabb minőségi követelményekhez, de természetesen kapacitásnövelési és hatékonyságjavítási cél is indokolta beruházásainkat. Meg persze az új piaci szegmensek megszerzése is. A beruházási folyamat 2014-ben kezdődött és 2016 év végén fejeztük be ennek a nagyvolumenű technológia fejlesztésnek az első szakaszát. Azért első szakaszát, mert hiszünk abban, hogy ezt tudjuk folytatni. A technológiai fejlesztés mellett jelentős súlyt szeretnénk fektetni a termékfejlesztésre és nem utolsósorban gyárfejlesztésre.

Fogazógép

– Milyen berendezéseket vásároltak?
– Beszereztünk egy keményüregelést is biztosító Klink üregelőgépet és egy a homlokkerék fogazásban kiváló minőségi követelményeket teljesítő Gleason rendszerű fogazógépet. Bővíti gépparkunkat továbbá egy ugyancsak Gleason rendszerű CNC fogköszörűgép, és egy CNC palástköszörűt és CNC esztergagépeket is beüzemeltünk. Festőüzemet alakítottunk ki, amelyben konvejsoron porszórásos és oldószeres festési technológiát alkalmazunk. Büszkék vagyunk az új mérőteremünkre is, ahol 3D mérőgépek, jól felszerelt metallográfiai labor és folyamatosan hitelesített mérőeszközök biztosítják Q munkatársaink munkáját.

– Az Ipar 4.0 szellemében vásárolták a berendezéseket? Hogyan kapcsolódik a cég az új típusú termelési filozófiához?
Nálunk jelenleg hagyományos, központilag irányított, ellenőrzött és felügyelt gyártásfolyamat van. 2015-ben indítottuk el egy új termelésirányítási szoftver bevezetését, amellyel megfogalmazódott azon igényünk, hogy az információ a gyártási folyamat optimalizálását jelentse és az erőforrások igényéről, kapacitásról adatot biztosítson a termelést vezérlők számára. Az információs technológia üzembe állítása a mezőgazdasági ipari igényeket ellátók számára azonban ma még egy nagyon költségigényes beruházás lenne, hisz megtérülése nagyon hosszú távú lenne. Már egy új gép beállítása is nagy forrásokat köt le, de egy teljes géppark hálózatban történő üzemeltetése, amely kommunikál egy termelésirányítási szoftverrel azt hiszem, társaságunknál még várat magára. Az információs technológia rohamos fejlődése viszont biztos ez irányba fogja elmozdítani a piaci szereplőket, elsőként azonban inkább a nagyvállalatoknál és a nem középvállalkozások esetében.

– A beruházás részeként bővül a munkatársi gárda is, 26 új munkatársat kívánnak felvenni. Milyen szakembereket keresnek?
– Elsősorban az új gépek működtetését szeretnénk biztosítani háromműszakos munkarendben. Ez főként NC és CNC fogazó, esztergályos, marós, köszörűs munkatársak, valamint megmunkálóközpont kezelő és minőségellenőrzési és mérőszobai alkalmazottak felvételét jelenti. Ez azonban régiónkban nem egyszerű feladat, hisz gyakorlatilag ezek a munkaerőhiánnyal érintett foglalkozási csoportok.

Fogköszörű

– Milyen karrierlehetőséget tudnak ajánlani a munkatársaiknak?
– Amennyiben úgy érezzük, hogy a kolléga szakmai háttere, elkötelezettsége a cégünk érdekeit szolgálja, csak rajta múlik, hogy tud-e a lehetőséggel élni. A munkatársak között számos olyan középvezető és felsővezető van, akiknek nyugdíjba vonulása ez elkövetkező években fog megtörténni, ezért folyamatosan igyekszünk kialakítani a második vonalat. Mindehhez családias légkört, anyagi biztonságot nyújtunk.

– Hányan dolgoznak jelenleg a cégnél?
– 156 munkatársat foglalkoztunk főállású dolgozóként, de emellett van 11 szakmunkástanulónk is, akik tanulmányaik befejezését követően már jelezték, hogy a Rekard munkavállalóiként képzelik jövőjüket, aminek nagyon örülünk.

– Milyen évet zártak? Mit várnak 2017-től?
– 2016-os év számunkra nem egy könnyű évet jelentett, 2014 év végétől visszaesés jelentkezett a piacon, ezért az elmúlt évben a piacfejlesztés területén is igyekeztünk előbbre lépni, illetve a termékfejlesztésbe bevonni nagy vevőnket, hogy közös munkával jelentős árbevétel-növekedést érhessünk el. Nagy számban fejlesztettünk ki vevői igényre prototípusokat, amelyeknek bevizsgálása jelenleg is folyamatban van és amelytől azt reméljük, hogy 2017 végétől jelentős növekedési szakaszba léphetünk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink