Beszállítók Csőd szélén a japán Takata

Csőd szélén a japán Takata

autopro.hu/R.M. | 2017.06.19 13:40

Csőd szélén a japán Takata

A hibás légzsákjaival a címlapokra kerülő Takata kezd összeroppanni a már milliárdos kártérítések és büntetések miatt, egyetlen esélye, ha egy amerikai cég, a Key Safety Systems felvásárolná.

Hirdetés

A világ egyik legnagyobb autó alkatrész beszállítójára elég nehéz idők várnak a közeljövőben. Ugyanis a cég teljesen a csőd szélére került, jelenleg pedig az utolsó mentőterven dolgoznak. A Key Safety Systems nevű beszállító céggel próbálnak egy megállapodást nyélbe ütni, amelynek eredményeként a Takata megmenekülhetne azzal, hogy az amerikai társaság felvásárolja.

A csőd fő oka egyértelműen a cég millió számra eladott, és már autókba elhelyezett hibás légzsákjaira vezethető vissza, mely dollár milliárdos terheket rótt a vállalatra. Ezekből a légzsákokból pedig még rengeteget nem vittek vissza, az USA-ban a 46,2 millió visszarendelt darab 65 százaléka még mindig az utakon van. Egyesek attól is tartanak, hogy a cég összeomlása tovább nehezítheti a hibás légzsákokkal felszerelt autók javítását. A társaság egyébként már kifizetett 1 milliárd dollár kártérítést az amerikai államnak, miután elismerte bűnösségét. Világszerte 16 haláleset hozható összefüggésbe a hibás légzsákokkal, illetve 180 sérülést is hozzájuk lehet kötni. A Takatának ezen felül még további 850 millió dollárt kell fizetnie az autótulajdonosoknak is -írta meg az autoblog.com.

Kiemelt Partnereink