Beszállítók A kormányra tapasztja a kezeket a Continental

A kormányra tapasztja a kezeket a Continental

autopro.hu/B.B. | 2016.05.18 15:04

A kormányra tapasztja a kezeket a Continental

A közlekedésbiztonságot javítja a beszállító legújabb fejlesztése: a kormányt fogva ujjaink mozgatását olvassák a szenzorok, így telefon vagy a navigáció vezérlése kevéssé vonja el a figyelmet a vezetéstől.

Hirdetés

Kézmozdulatok felismerésén alapuló rendszert telepített a kormány mögé a Continental. A sofőr ujjainak mozgását átlátszó műanyag panelek figyelik, melyekkel az okostelefon, vagy épp az autó meghatározott funkcióit lehet vezérelni.

A Continental mérnökei kiemelték: a sofőröknek gyakran a középkonzol gombjait és érintőkijelzőjét kellett kezelnie, ezért olyan megoldást fejlesztettek, ami nem rontja a koncentrációt. A kormány adott területén végzett „mutogatás” során kevésbé kell levenni szemünket az útról, így javul a közlekedés biztonsága. A rendszer képes lesz kiszűrni a sofőr hétköznapokban megszokott mozdulatait is, amelyeknek nem célja a navigáció, a telefon, vagy a média kezelése.

Bár a kormányon található gombokkal eddig is elég sok beállítást lehetett módosítani anélkül, hogy a kezünket le kellett volna venni a volánról, a kéz mozgását milliméteres pontossággal leolvasó újításhoz valószínűleg jóval több opciót lehet majd hozzácsatolni. Jelenleg a rendszer négy különböző gesztust képes felismerni, ezekkel a navigáció beállításait, a zenelejátszást, a különböző alkalmazások közti keresést, a hívások fogadását, valamint a fedélzeti számítógép vezérlését lehet megoldani.

A rendszer egyik komoly előnye lehet a személyre szabhatóság, amivel mindenki a neki legkényelmesebb beállításokat válogathatja majd össze leendő autójában. A Continental fejlesztése épp ezért a jövő egy újabb szeletébe enged bepillantást, egy dolgot azonban le kell szögeznünk: amíg nem terjednek el tömegesen a megbízható önvezető autók, addig a gépek csak csökkenteni tudják a kockázatot, a közlekedésbiztonságot legjobban továbbra is az egyén tudja befolyásolni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink