Beszállítók A kkv-szektor hátszelet kap a kutatás-fejlesztési tevékenységhez

A kkv-szektor hátszelet kap a kutatás-fejlesztési tevékenységhez

autopro.hu | 2015.10.19 13:16

A kkv-szektor hátszelet kap a kutatás-fejlesztési tevékenységhez

Szinte pontosan egy éve számoltunk be a Tier Up! kezdeményezésről - az akkori tervek a megvalósulás küszöbére értek, az Automotive Hungary rendezvényen elstartol a program.

Hirdetés

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) csatlakozott a Járműipari Együttműködési Megállapodáshoz (JEM), s közösen elindították a Tier Up! programot, amelynek célja, hogy erősítse a kooperációt a magyar járműipari egyetemek és a hazai kkv szektor között a szakmai tartalommal megtöltött gyakornoki programok és a közös kutatás-fejlesztési projektek területén. A program nyitóállomására az Automotive Hungary kiállítás első napján várják a hazai járműipari beszállítók képviselőit.

A HIPA emékeztet rá, hogy a vállalkozások számára elengedhetetlen a folyamatos innováció annak érdekében, hogy bent maradjanak, vagy feljebb kerüljenek a beszállítói piramisban. Ennek a célnak egyik alapvető követelménye a termékfejlesztés, a gyártási folyamatok optimalizálása, a méréstechnika, minőség-ellenőrzés eszközeinek és humán oldalának megléte, fejlesztése, képzése. Amely vállalkozás nem rendelkezik ilyen lehetőséggel, az kieshet a versenyből, mert a beszállítói piramis csúcsán lévő cégek egyre intenzívebben delegálják az alsó szintek felé az innovációs követelményüket.

A fejlesztési ügynökség úgy látja, a kkv-k alapvetően nem rendelkeznek fejlesztő részleggel, minőségbiztosítási folyamatmérésekre alkalmas laborokkal, ugyanakkor a felsőoktatási intézményekben jelentős a látens kapacitás. Ezen túlmenően nem csupán a felsőoktatási intézményeknek, de az oktatóiknak és a hallgatóiknak is elengedhetetlen a minőségi gyakorlat biztosítása, a „terepen” megszerzett tapasztalat.

A Tier Up! program az alábbi szolgáltatásokat nyújtja járműipari beszállítók részére: egységes felsőoktatási szervezet-, eszköz-, humánerőforrás- és projekt-adatbázis; tájékoztatás az innovációhoz elérhető támogatási és finanszírozási lehetőségekről; kapcsolatépítés elősegítése a felsőoktatási intézményekkel és a lehetséges fejlesztési partnerekkel.; képzések; gyakornoki programok szervezése; szakdolgozati, TDK és kutatási projektek elősegítése.

A program első állomása az Automotive Hungary rendezvény - a 25-ös pavilonban 14:00-15:30 között kötetlen párbeszéd és interaktív programok keretében lesz lehetőség az egyetemek és a vállalkozások közötti kapcsolatfelvételre. A rendezvényen közreműködik a Magyar Suzuki Zrt.-től Urbán László vezérigazgató-helyettes, a BMW képviseletében Mátyus Péter kelet-európai beszerzési vezető, illetve Zai Péter, a Technoplast ügyvezető igazgatója. A helyszínen létrehozott innovatív térben a magyar beszállító vállalkozások bepillanthatnak a hét egyetem laboreszközeinek kínálatába, megismerhetik az aktuális innovatív eszközöket/projekteket, valamint személyesen is találkozhatnak a járműipari képzésben részt vevő hallgatókkal.

A rendezvényre október 21-ig lehet regisztrálni ezen az e-mail címen. A Tier Up! programra térítésmentesen lehet jelentkezni október 28-tól ezen a weboldalon.

Kiemelt Partnereink