Beszállítók A Federal-Mogul átszervezi autóipari üzletágát

A Federal-Mogul átszervezi autóipari üzletágát

Panker Gergő | 2014.09.23 06:50

A Federal-Mogul átszervezi autóipari üzletágát

A gyári és utángyártott autóipari termékek gyártásával foglalkozó Federal-Mogul bejelentette, hogy kettéválasztja autóipari hajtáslánc (Powetrain) és utángyártott alkatrész (Motorparts) üzletágait.

Hirdetés

A Federal-Mogul Holding cégcsoport bejelentette, hogy két külön vállalattá bontva elkülöníti autóipari hajtáslánc (Powertrain) és utángyártott alkatrész (Motorparts) üzletágait. Az utóbbi Federal-Mogul Motorparts néven folytatja tovább és több mint 20 márka számára fog utángyártott autóalkatrészek gyártásával és értékesítésével foglalkozni. Az előbbi, a Federal-Mogul Powertrain vállalat pedig hajtáslánc komponensek beszállítását végzi majd. A jelenlegi Motorparts üzletág részvényeit a vállalat adómentesen szétosztja a Federal-Mogul Holdings cégcsoport részvényesei között.

A vállalati struktúra átalakítása már két éve tart a vállalatnál

Carl Icahn, a Federal-Mogul Holdings vezetőbizottságának elnöke elmondta: – A Motorparts üzletág erős számlaegyenleggel és tőkehozzáféréssel rendelkezik, aminek köszönhetően több együttműködésen alapuló beszerzésre is képes az utángyártott termékek amúgy erősen fragmentált piacán. A Powertrain üzletág pedig abból fog profitálni, hogy a vezetés nagyobb hangsúlyt fektet majd az erőforrások stratégiai prioritásoknak megfelelő szétosztására – hangsúlyozta Carl Icahn.

A lépés, amellyel elválasztják egymástól a Powertrain és Motorsport üzletágakat, részét képezi annak a tervnek, amely az utángyártott és OEM-eknek gyártott termékek elválasztását célozza, mivel a két szegmens jelentős teljesítménybeli eltérést mutatott az elmúlt időszakban. A Powertrain üzletág (amely OEM gyártóknak szállít be termékeket), 11 százalékkal nőtt 2013-ban az azt megelőző évhez képest, míg a Motorsport üzletágat (melynek felvevőpiaca az utángyártott termékek vevői), stagnálás jellemezte az elmúlt időszakban.

A Powertrain üzletág bevételei az idei második negyedévben 8 százalékkal 1,2 milliárd dollárra (kb. 260 milliárd forint) nőttek. Az eladások és a piaci részesedés növekedése azt jelentették, hogy a Powertrain üzletág működési eredményében tapasztalt tavalyi 9,8 százalékos emelkedés után idén 10,1 százalékos bővülést regisztráltak. Tavaly a Federal-Mogul Powertrain üzletága a teljes eladások 58,5 százalékáért felelt, míg a Federal-Mogul Motorparts üzletág a teljes értékesítés 41,4 százalékát tette ki.

A Federal-Mogul 2012 óta dolgozik a vállalat struktúrájának átalakításán. A vállalat áprilisban bejelentette, hogy sikeresen véget ért a tranzakció, melynek köszönhetően a vállalat holdingtársasággá alakult. Az autóipari gyártó továbbá 2,6 milliárd dollárt (kb. 550 milliárd forint) költött meglévő adósságai kiváltására.

Az elmúlt 12 hónap során a Federal-Mogul három jelentős akvizícióról is beszámolt. A vállalat felvásárolta az orosz DZV Bearings Company-t, a Friction-Materials (súrlódó anyagok) üzletágat beolvasztotta a már meglévő Motorsports divízióba, valamint megvásárolta az Affina vállalat alvázkomponenseket gyártó részlegét. A két utóbbi beruházás a vállalat utángyártott termékeket gyártó üzletágát segíti majd hosszútávon. Az utángyártott autóalkatrészek piaca az utóbbi időszakban sokat szenvedett, ám az elkövetkezendő években a piac erősödésére számítanak.

A Powertrain üzletághoz viszonyítva a Federal-Mogul motorsport divíziója a vártnál rosszabbul teljesített az elmúlt évek során. 2014 második negyedévében az utángyártott alkatrészek bevételeiben nem tapasztaltak növekedést az előző évhez képest, míg a gyári (OEM) alkatrészek piacán 9 százalékos növekedést regisztráltak. A vállalat hónapokat töltött a két üzletág újraszervezésével, aminek köszönhetően mindkét részlegre több figyelem kerülhet, ám a lépés megnehezíti, hogy a két üzletág segíthessen egymásnak az üzleti ciklusok alatt.

Kiemelt Partnereink