Beszállítók A Bosch felvásárolta a ZF Lenksystemet

A Bosch felvásárolta a ZF Lenksystemet

autopro.hu | 2015.02.02 14:06

A Bosch felvásárolta a ZF Lenksystemet

Január 30-án a Bosch csoport felvásárolta a ZF Friedrichshafen AG ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS) vegyesvállalaton belüli 50 százalékos részesedését. A Bosch így mostantól a korábban 50-50 százalékos vegyesvállalat összes tulajdoni hányadát birtokolja. A vállalat új üzletágként és önálló vállalatként Robert Bosch Automotive Steering GmbH néven épül be a Bosch csoportba. Az új névről a ZFLS munkatársai is szavaztak.

Hirdetés

A ZFLS nyolc országban több mint 13 ezer munkatársat foglalkoztat. A vállalat személyautókhoz és haszongépjárművekhez fejleszt, gyárt és értékesít kormányrendszereket szerte a világon, 2013-ban 4,1 milliárd euró árbevételt ért el. Az összesen 20 telephellyel rendelkező vállalat a világ legfontosabb gépjárműipari piacain van jelen Európában, az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Brazíliában és Malajziában.

A ZFLS vezető szerepet játszik a korszerű, üzemanyag-takarékos elektromos kormányrendszerek gyártásában, jelenleg bevételének mintegy 60 százalékát ezek a rendszerek teszik ki. Az elektromos kormányzás nemcsak 0,8 liter üzemanyag megtakarítására képes 100 kilométerenként, hanem számtalan vezetéstámogató rendszer, valamint az automatizált vezetés alapvető technológiája is. Például az elektromos kormányrendszerek megléte alapfeltétele a kritikus helyzetekben működésbe lépő automatikus kikerülést végrehajtó kormányzásnak, a sávtartó asszisztensnek vagy start-stop szabadonfutó funkciónak, ami a motor leállítását jelenti szabadonfutás közben. A ZFLS ugyanakkor megfelelő, a rendszerekhez igazodó elektromos kormányzási rendszereket is kínál az elektromos járművek egyre növekvő piaca számára.

Az elektromos kormányzást a haszongépjárművekben is egyre inkább használják. A ZFLS a 2014-es IAA kiállításon bemutatta új haszongépjármű kormányrendszerét a Servotwint, amely az első lépés a haszongépjárművek kormányzásának elektromossá tételéhez. A haszongépjárművekhez kifejlesztett hidraulikus-elektromos kormányzás az alapja annak, hogy a haszongépjármű kategóriában is be lehessen vezetni a vezetéstámogató rendszereket.

A Bosch ügyfeleket szolgálja a kínálatban szereplő termékcsalád, amely most már kormányrendszereket is magában foglal. A ZFLS kutatási és fejlesztési tevékenységei elsősorban a specifikus szofterekkel történő alkatrészek hálózatba integrálására fókuszálnak. A vállalat például megkezdte egy olyan megoldás sorozatgyártását, amelynek a segítségével egy vontatóra kapcsolt gépkocsit a járművön kívülről okostelefonnal lehet irányítani. A Servotwin elektrohidraulikus haszongépjármű kormányrendszer kifejlesztésének köszönhetően ez az elv most már a 40 tonna tömeget bőven meghaladó rakományú teherautókon is működik.

Az ázsiai piacokra szánt kompakt, helyi fejlesztésű, különösen költséghatékony elektromos szervokormány-rendszer azt mutatja, hogy a cég nem csupán a prémium szegmens számára kínál megoldásokat.

Az új részleg munkatársai közül összesen mintegy 1400-an – vagyis több mint 10 százalék – dolgozik fejlesztési területen. A vállalat 2013-ban megközelítőleg 238 millió eurót költött kutatásra és fejlesztésre. A vállalat 15 évvel ezelőtti alapítása óta 750 szabadalmat jelentett be.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink