Beszállítók 71 milliárd forintos büntetést fizet a Denso

71 milliárd forintos büntetést fizet a Denso

autopro.hu/B.B. | 2016.07.18 11:25

71 milliárd forintos büntetést fizet a Denso

A beszállító a trösztellenes szabályok megsértése miatt 255 millió dollárral kárpótolja a kereskedőket és fogyasztókat.

Hirdetés

Két csoportos kereset lezárásaként 255 millió dollárt (jelenlegi árfolyamon több, mint 71 milliárd forintot) fizet büntetésként a japán beszállító az Egyesült Államokban. Az USA eddigi legnagyobb trösztellenes botrányát feltáró perek 2011-ben indultak, mivel tengerentúli kereskedők és fogyasztók arra panaszkodtak, hogy a Denso és több más autóipari beszállító és gyártó árrögzítése miatt a reálisnál többet voltak kénytelenek fizetni járműveikért.

Az utóbbi öt évben zajló büntetőeljárások során 64 személy és 44 vállalat ellen emeltek vádat, és összesen 2,7 milliárd dollár büntetést szabtak ki, írja az Automotive News, mely szerint a Denso már 2012-ben is elfogadta, hogy 78 millió dollárt kell fizetnie az okozott pluszköltségek kompenzálásáért. Most közel 194 milliót utalhat a fogyasztóknak, és 61 milliót a kereskedőknek.

A nem tervezett kiadás ellenére a cégvezetés úgy számol, hogy a pénzügyi előrejelzéseket nem kell jelentősen változtatni. A Denso ezen felül kijelentette, igyekszik megakadályozni a nem megfelelő üzleti magatartás kiújulását, valamint visszaállítani a megingott fogyasztói bizalmat.

A bíróság szerint az érintett vállalatok többek között műszerfalelemek, generátorok, légkondicionálók árait manipulálták.

Kiemelt Partnereink