Best Practice Vitányi Róbert: Egy befogó is lehet okos

Vitányi Róbert: Egy befogó is lehet okos

Pardavi Mariann | 2017.05.31 06:29

Vitányi Róbert: Egy befogó is lehet okos

Intelligens, hálózatba kapcsolt, rugalmas – ezen elvek mentén tevékenykedik a Schunk, ami tulajdonképpen egyet jelent az Ipar 4.0-val. Vitányi Róbert, a magyarországi forgalmazó cég vezetője adott interjút.

Hirdetés

– Egy korábbi interjúban azt mondta, miskolci székhelyüket budapestire cserélik. Lezajlott a költözés?
– Igen, a Dorottya udvarba költöztünk, szerencsésen zajlott minden, egy kollégát sem vesztettünk el emiatt a hét munkatársat számláló cégből.

– A kiállításon közös standdal is megjelentek a Fanuc robotgyártó céggel. Milyen együttműködés van a két vállalat között?
– Nemzetközi szinten erős a kapcsolatunk: az anyavállalat robotkarok végeinek automatizálásával foglalkozik, de robotokat nem forgalmaz. A Fanuc hasonló minőségi elvek mentén dolgozik, mint a Schunk, ezért is alakult ki ilyen szoros kapocs.

– Milyen minőségi elvekben hasonlít a két cég?
– A Schunk olyan darabokat forgalmaz, ami megbízhatóak és időtállóak – ugyanez igaz a Fanuc által gyártott robotokra is. Büszkén mondhatom, nemzetközi szinten ismerik el a két cég közös munkáját. Az Audi gyáraiban többek között számtalan olyan robot dolgozik, ami az együttműködés gyümölcse.

– A Schunk törekvései között szerepel, hogy robotgyártóként is megmutassa magát?
– Azt az elvet valljuk, hogy mindenki a saját területén alkosson kiválót, ott nyújtson professzionális minőséget.

– Intelligens, hálózatba kapcsolt, rugalmas – ezen elvek mentén tevékenykedik a Schunk, ami tulajdonképpen egyet jelent az Ipar 4.0-val. Hogyan definiálja a vállalat az új típusú termelési filozófiát?
– Számukra ez nem más, mint az ember és a gép közötti hatékony együttműködés. Az egyik legújabb befogónk is ennek jegyében született, a közelmúltban mutattuk be a hannoveri kiállításon. Ez egy úgynevezett kollaboratív megfogó.

– A robotgyártók egyik új trendje a kollaboratív robot, azaz az emberrel együttműködő, biztonságos, robot, ami nem igényel védőkorlátot. Egy befogó mitől válik kollaboratívvá?
– Ez a befogó érzékeny az ember közelségére, modern kifejezéssel élve okosbefogóról beszélhetünk. Színkódokkal kommunikál, jelzi a jelenleg végzett tevékenység állapotát. Hatékonyabban képes együtt dolgozni az emberrel más befogókhoz képest Próbálkozunk, nem tudjuk merre halad ez a terület, elképzelhető, hogy nem is az iparban, hanem a háztartásban, a mindennapi életben veszik majd hasznát.

– Milyennek látja a közeljövőt a vállalat? Milyen célok mentén dolgozik?
– Arra kell felkészülnünk, hogy megteremtsük az alapokat ahhoz, hogy a gépek gyárthassanak, az emberek pedig kiszolgálják ezt a tevékenységet. Úgy látom, jó irányban haladunk: a vállalkozások érzik az új szeleket, aminek hatására megkétszereztük az árbevételünket. Örömmel mondhatom, nemcsak a multik, hanem akár a kis garázscégek számára is partnerek vagyunk. Azt valljuk, minőségi terméket csak minőségi eszközökkel lehet gyártani.

Kiemelt Partnereink