Gyártósor Napokat spórol a Honda a Hexagon fehérfény szkennerével

Napokat spórol a Honda a Hexagon fehérfény szkennerével

Hexagon | 2017.05.03 10:26

Napokat spórol a Honda a Hexagon fehérfény szkennerével

A Honda az Egyesült Királyságban a Cognitens WLS400M segítségével az eddigi több nap helyett mindössze egy műszak alatt végez el kiváltó ok elemzéseket. Mindössze 15 percet vesznek igénybe azok a mérések, amelyekkel korábban csak másfél óra alatt lehetett megbirkózni.

Hirdetés

A Honda of the UK Manufacturing Ltd. vállalat számára az ügyfelek megelégedettsége a legfontosabb. A gyártási folyamat valamennyi szakaszában nagy pontosságú méréseket alkalmaznak annak biztosítása érdekében, hogy a motortól a karosszéria illesztésekig minden a lehető legtökéletesebb legyen.

A díjnyertes új Honda Civic fejlesztése során a nagy pontosságú karosszériáért felelős komplex elemzőcsapat (CAT HAB) a Cognitens rendszert használta az olyan létfontosságú alkatrészek kialakításakor, mint az ajtószerkezetek és a csomagtérfedél. Ezek a fontos területek egyaránt érintik a jármű formatervét és a működését is. Ha a csomagtérfedél nem záródik pontosan, vagy hézag van az ajtó és a karosszéria között, az nem elfogadható ép – és ennek nem csak az ügyfelek, hanem a Honda sem örül. A pontosságért folytatott hajsza mellett a szoros termelési határidőket is be kell tartani az üzleti célok elérése érdekében. Emiatt a fejlesztési fázisban alkalmazott méréstechnikai stratégiának a nagy pontosságot gyorsasággal és hatékonysággal is kombinálnia kell.

Hajsza a sebességért (és a pontosságért)

A CAT HAB csapat a Hegesztési részleg minőségbiztosítási egysége, amely összehozza a Festési, Összeszerelési és Terméktervezési részleg munkatársait, hogy közös tapasztalatukkal és az összetett problémákra való összpontosítási képességükkel megoldjanak több részlegen átívelő feladatokat is. A csapatnak a Hexagon vállalattól beszerzett Cognitens fehér fényű szkennelő rendszer segítségével lehetősége nyílott konkrét területekre összpontosítania és felgyorsítania a kiváltó okok elemzését minden olyan esetben, amikor a fejlesztési fázisban hiányosságok mutatkoztak. A cél az illesztéseknek még a sorozatgyártás megkezdése előtti optimalizálása – és az, hogy az ügyfelek a Hondától megszokott minőségű autókat vehessenek át.

A folyamat a tervrajzok Japánból történő megérkezésével és néhány fontos paraméter meghatározásával kezdődik – majd vállalati szinten kiértékelik az autótípus első próbapéldányait. Beazonosítják a kiemelt figyelmet igénylő területeket, majd a Cognitens WLS400M segítségével ellenőrzik a részegységek frissen fejlesztett alkatrészeit (szakaszos mérés), valamint a legfontosabb részeket, mint például a csomagtérfedelet. A CAT HAB csapat vezetői a Cognitens segítségével az építési folyamat különböző szakaszaiban szkennelik az alkatrészeket. Egy csomagtérfedelet például be lehet szkennelni akkor, amikor megérkezik a Hegesztési részlegről, majd a Festési, Összeszerelési és egyéb részlegeken történő feldolgozás előtt és után. A csomagtérfedelekről készített szkennelések eredményei egymásra illeszthetők, melynek révén látható, hogy hol és mekkora változás történt, illetve hogy azok a megbeszélt paramétereken kívül esnek-e. A Cognitens WLS400 szenzor egy véletlenszerű mintát vetít az objektumra, és ezzel egyidejűleg a vizsgált felületről a kamerái segítségével felvételeket készít. Egyszerre fél négyzetméternyi területet szkennel, és olyan teljes felületeket, alakzatokat és éleket is mér, ami más rendszerekkel nem lehetséges. Az adatokat ezredmásodperceken belül olvassa be, melynek köszönhetően rezgésekkel és eltérő fényviszonyokkal terhelt üzemcsarnoki környezetben is használható, így semmi sem befolyásolhatja a méréseket. A rendszer az eredményeket könnyen érthető színes térképen és az alakzatokra vonatkozó adatokkal összegzi. Miután egy alakzatot a HUM Swindon-i üzemében feltérképeztek, a korábban másfél órát igénybe vevő, kézi eljárásokat és más, hordozható mérőkarokat is alkalmazó mérések most mindössze 15 percen belül elvégezhetők. A kiváltó ok elemzések most gyakran egy műszakon belül elvégezhetők, míg korábban akár napokig is eltartott pusztán magának, a problémának az azonosítása.

A CAT HAB csoportvezető ismertetése szerint "A Cognitens segítségével teljesen egyértelművé válnak a mérések, ami felgyorsítja a kiváltó ok elemzési folyamatot. A kész felületkialakítású alkatrészeket +/- 0,5 mm tűréssel gyártjuk – beleértve a préselést, a hegesztést és az összeszerelést is. Most már több adatot, ráadásul pontosabban és gyorsabban tudunk felvenni, melynek köszönhetően a kívánt minőséget a rendelkezésre álló időkereten belül el tudjuk érni."

A szakaszos méréseket – a részegységek egyes újonnan fejlesztett alkatrészeinek szkennelési folyamatát – tekintve, a mérések esetén öt iterációs lépés megtételére nyílt lehetőségünk – míg korábban mindössze egyre lett volna.

Egy nyelvet beszélünk

A HUM vállalati kultúrájának része az információk PowerPoint prezentációk segítségével történő személyes megosztása. A Cognitens szabadalmaztatott CoreView szoftvere által biztosított "színes térképezés" egyértelmű kommunikációt tett lehetővé a CAT HAB csapat és a többi vállalati részleg vezetői és igazgatói között. Lényegesen egyszerűbbé vált vizuálisan bemutatni a módosításokat igénylő területeket (az alacsony értékek kékek, míg a magasak pirosak), vagy hogy azok a tűréshatárokon belüliek (zöldek), mintha számsorokkal kellene elmagyarázni laikusok számára. A Cognitens színes térképek és jegyzőkönyvek a HUM vállalaton belül elismertté váltak, és hozzájárulnak a hatékony tudástranszferhez és döntéshozatalhoz. Jóllehet a CoreView egy interaktív jegyzőkönyvkészítő rendszer, a fájlok tömörítettek, így a riportok elég kicsik ahhoz, hogy e-mailben el lehessen küldeni őket. A HUM néhány beszállítója alkalmazza a Cognitens rendszert illetve szoftvert, ami remek alapot biztosít a kérések kezelésére. Előfordulhat, hogy egy alkatrész a HUM vállalathoz a specifikációknak megfelelő állapotban jut el, azonban az üzembeli folyamat során módosul. Ennek az információnak a Cognitens jegyzőkönyvekben történő megosztásával gyorsan lehet megoldást találni, és együttműködve elvégezni a módosítást.

A folyamatba beágyazva

A Cognitens rendszernek négy fő felhasználója van a swindoni CAT HAB csapaton belül. E mérnökök mindegyike öt napos képzést kapott a Hexagon vállalattól. Az oktatást a helyszínen tartották, és az új Civic fejlesztési folyamatának valós lépéseit használták példaként. Az operátorok mindössze egy munkahét alatt már képesek voltak olyan feladatok megoldására, amelyek hasznosak voltak a vállalat számára. Célunk, hogy hamarosan további hat mérnököt képezzünk ki a rendszer használatára.

A Cognitens már a termelésben is bemutatkozott, alkatrészek esetén szükségessé váló kis módosítások során, valamint a WLS400 reverse engineering funkciója segítségével az új termékek fejlesztésénél, az öntvények tervezése és duplikálása terén. A HUM a Hexagon termékértékesítés utáni szolgáltatásait kiválónak találja. Amikor karbantartás vált szükségessé, a garanciavállalás keretében végezték el, mindenféle kibúvó nélkül. A HUM szoros kapcsolat kialakítására törekszik a Hexagon munkatársaival, és érdeklődést mutat az új termékfejlesztések, valamint a rendszer WLS400A verziójával elvégezhető automatizált mérési alkalmazások iránt. A CAT HAB vezető összefoglalása szerint "A Cognitens rendszert szinte minden nap használtuk, mióta beszereztük. Folyamatainkba teljes mértékben beépült, és a Honda fejlesztési és termelési tevékenységének szerves részévé vált. A befektetés teljesen megtérült. "Aggódnánk, ha nélkülöznünk kellene."

További információ: www.HexagonMI.com

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink