Best Practice Miben változik a tervezet alapján a VDA 6.3 követelménykötet?

Miben változik a tervezet alapján a VDA 6.3 követelménykötet?

Tequa | 2016.10.17 13:37

Miben változik a  tervezet alapján a VDA 6.3 követelménykötet?

A 2016 augusztusában megjelent az úgynevezett sárga kiadású VDA 6.3 kötet a 2010-es kiadás átdolgozott, optimalizált és aktualizált változata. A VDA – Verband der Automobilindustrie – által kiadott sárga kötetek mindig a tervezett változtatásokat tartalmazzák, és véleményezés céljából adják ki előzetesen. A végleges forma a vélemények alapján készül el, és jelenik meg.

Hirdetés

A tervezett kiadásban nagyobb súlyt kapott az RGA-n (Reifengradsicherung für Neuteile – Produktentstehung – Új termékek teljesülési foka – termékelőállítás) alapuló projektmenedzsment, az ehhez kapcsolódó folyamat- és termékjóváhagyás (PPF) folyamata, valamint a folyamatközpontúság az ISO 9001:2015ös szabvánnyal összhangban a folyamatok ábrázolásával.

Szigorodtak a belső auditorokkal szemben támasztott követelmények, és új kategóriaként, az auditort, mint külső szolgáltatót is definiálták. Ezzel együtt bővítették az auditorok magatartás kódexét is; részletezték azokat a szakmai kompetenciákat, amelyeket az auditoroknak fejleszteniük kell, illetve a tervezett kiadás egyértelműen kimondja, hogy olyan megbízást az auditor nem vállalhat el, amely témájában hiányos ismeretekkel rendelkezik. Emellett változtak az auditorok meghatározott feladatai is, nyílt kérdéssekkel és az azonosított rizikók figyelembevételével kell vizsgálni a követelmények teljesülését, és a megállapítások alapján kell értékelni az ellenőrzött követelményeket.

VDA 6.3 Belső Folyamatauditor képzés 2016. december 7-9. között
Külön a szolgáltatóknak és a gyártóknak!
További információért látogasson el a www.tequa.hu weboldalra, vagy keresse oktatásszervező kollégáinkat!

Az audit menetét meghatározó részben csak néhány jelentős változás olvasható, jellemzően a megfogalmazásokat pontosították. Például az auditált szervezetnek eltérés esetén hatékony intézkedéseket kell bevezetnie a korábbi intézkedéssel szemben, vagy a végrehajtásnál, mint input, megjelent az audit kérdéslista a korábbi speciális kérdéslistával szemben. Ezen rész talán legjelentősebb változása, hogy az auditot kiváltó kritériummátrix kikerült a kötetből, és hogy az auditjelentés elfogadása és jóváhagyása a vezető auditor és az auditált szervezet képviselőjének aláírásával történik.

A kiértékelés változásánál a legjelentősebb eltérés a generikus kivételek (PV-folyamatfelelős, ZI – célok, KO – kommunikáció, RI – rizikó) kötetből való kikerülése, így a jelenleg még érvényben lévő kiadás szerinti értékelés nem lesz összehasonlítható a tervezett kiadás véglegesítése utáni kiadás értékelésével. Mint ismeretes, a 2010-es kiadásban, ha egy generikus kivétel értékelése 70% alatti, akkor az audit eredménye a százalékos értékeléstől függetlenül sem lehet jobb, mint ”B”. Új elemként megjelent egy táblázat, amely a pontozást segíti, és új ökölszabály, hogy ismétlődő hiba esetén nem a pontozást kell szigorítani, hanem több helyen kell figyelembe venni azt.

Potenciálanalízis esetén egyértelműen definiálták, hogy az a megbízás kiadásáról szóló döntés részét képezi. Alkalmazható beszállítók cseréje vagy áttelepítés esetén is, eredménye pedig a további módszerek - mint például VDA-RGA vagy VDA 6.3 szerinti folyamataudit a szériagyártásban - bemenetét képezi.

A tervezet alapján változik a kötet felépítése, strukturálisan vagy tartalmilag változnak az egyes kérdéscsoporton belüli kérdések, és változás várható a *-gal jelölt kérdések között is. Példaként a 6.1.1 kérdést említeném, amely a tervezett kiadás szerint nem nagyobb hangsúlyú kérdés lesz. A Tequa International Kft. decemberben induló VDA 6.3 Belső Folyamatauditori képzésein hallgatóink már megismerkedhetnek a VDA 6.3 sárga kiadás követelményeivel, érdemes mielőbb jelentkezni!

Hibik Tekla, a Tequa International Kft. minősített oktatója, VDA akkreditált auditor

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink