Best Practice Két új modell gyártását kezdte el a Stanley

Két új modell gyártását kezdte el a Stanley

autopro.hu | 2015.05.13 12:12

Két új modell gyártását kezdte el a Stanley

Mozgalmas évet tudhat maga mögött az autólámpákat gyártó Stanley Electric Hungary Kft. A japán gyártó 2015. januárjában egyszerre két új modellhez kezdte meg a lámpák gyártását. Egy-egy új modell gyártását közel 1-1,5 éves felkészülési szakasz előz meg.

Hirdetés

A Honda CR-V új modelljének gyártása 2015. februárjában indult el az angliai Honda gyárban. Ehhez az új modellhez az első és hátsó lámpákat valamint a ködlámpákat is a Stanley gyártja. Alkalmazkodva az autógyárhoz, a Stanleynél is már januárban elkezdődött az új modellhez tartozó lámpák tömeggyártása. A gyártásra való helyi felkészülés 2013 végén indult, amikor az anyavállalattól (ahol a design és fejlesztés történik) megérkeztek a termékek rajzai. Ez összesen 34 darab gyártószerszám elkészítését jelentette, amelyeknek nagyobb részét a japán anyavállalat gyártotta le, míg kisebb része Magyarországon készült. Az összeszerelő sorok szintén Japánból érkeztek, amelyek telepítését a cég mérnökei kiválóan oldották meg. A japán anyavállalttól is érkezett szakmai segítség mind a gyártószerszámok, mind az összeszerelő sorok beüzemeléséhez.

A januárban sikeresen elindult, új Honda CR-V-hez gyártott lámpákból a 2015-ös üzleti évben közel 17 millió euró árbevételt vár a Stanley. Az Angliában gyártott CRV modell döntően az európai piacon kerül értékesítésre, de jórészt innen látják el az orosz és ukrán piacot is. Az orosz piacon tapasztalható új autó értékesítés visszaesése érezhető volt a Stanleynél is, mivel csökkent a megrendelések mennyisége a cég által gyártott lámpák iránt is.

A másik új – szintén januárban indult – termék a Suzuki Vitara DRL (Day running lamp vagy nappali menetfény) lámpája volt. Ez egyfajta és egyszerűbb lámpát jelentett, így jóval kisebb kihívást jelentett a CR-V lámpákhoz képest. A DRL lámpákban LED-es világítást alkalmaznak, de a Stanley által gyártott más lámpákban is már megtalálható a LED-es technológia alkalmazása.

A Stanley gyöngyösi gyára jelenleg kizárólag japán autógyárak részére gyárt első és hátsó lámpákat. A legjelentősebb vevője a Honda, amelynek angliai és törökországi gyárába is szállít lámpákat. Az árbevétel legjelentősebb részét a Honda CR-V-hez gyártott lámpák adják, de jelentős bevétel származik a Honda Jazz és Civic lámpák értékesítéséből is. A Suzuki lámpák értékesítése közel 50 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Ennek döntő része a Suzuki esztergomi gyárába kerül, de kisebb értékben Japánba is értékesítenek a Suzuki gépkocsikhoz DRL lámpát. Ezen utóbbi relációba az értékesítés közel a duplájára emelkedett 2014. évben az előző évihez képest.

Az új lámpák gyártásának indulásával a cég létszáma is növekedett. A jelenlegi létszám közel 250, míg a gyártás felfutását megelőzően mintegy 195 fős volt a cég létszáma. Saját állományba veszik fel a dolgozókat, bérelt munkaerőt nem alkalmaznak. A cég büszke arra, hogy a munkatársakat nem lasszóval kell fogni, folyamatosan vannak új jelentkezők. Munkatársak folyamatosan hozzák be ismerőseik, családtagjaik önéletrajzait. Talán ez is jelzi azt, hogy dolgozók elégedettek a körülményekkel, hiszen különben nem ajánlanák a céget.

Az üzemben minden munkafolyamat során szigorú minőségellenőrzést kell végezni, hibás termék nem kerülhet ki. A fényszórók már nem csupán a jobb látást, láthatóságot biztosítják, de fontos dizájnelemek is, így nemcsak funkcionálisan, hanem megjelenésükben is hibátlannak kell lenni. A japán gondolkodásmódot igyekeznek átadni a munkatársaknak is, akik magukévá is teszik azt, másként ugyanis nem is lehet eleget tenni a magas minőségi elvárásoknak.

Kiemelt Partnereink