Best Practice Hainbuch Manok CFK: minél könnyebb, annál jobb

Hainbuch Manok CFK: minél könnyebb, annál jobb

Németh István | 2017.03.27 14:31

Hainbuch Manok CFK: minél könnyebb, annál jobb

Az űrhajózás és a versenysportok mellett a szerszám- és készülékgyártásban is teret hódít a minél könnyebb, ám erős szerkezetek készítése. A 21. században az ipar szereplőinek legfontosabb igénye a gyorsabb, költséghatékonyabb és pontosabb gyártás, mely megköveteli a technológiai fejlesztések folyamatosságát. A Hainbuch Manok CFK modell hatszög geometriájának köszönhetően 25 %-kal nagyobb szorítóerőt tud kifejteni, hagyományos társaival szemben.

Hirdetés

Korábban a hagyományos anyagból készült eszközök súlycsökkentését az egyszerűbb, vékonyabb falvastagságú, ám mégis optimális méretű szerkezet kialakításával érték el. Újabb megoldásként jelentkeztek a különböző beépített anyagok, mint az alumínium és a titán. Napjainkban a könnyűfémszerkezeten kívül egyre inkább megnőtt a kombinált alapanyagok jelentősége. A HAINBUCH az új, könnyűépítésű befogóeszköz generációját karbon bázison, azaz szénszál-erősítésű műanyagok bázisán képzeli el. Ennél a gyártási eljárásnál a szénszálaknak több rétege van műanyag-mátrixba beágyazva. Amit kapunk, az egy nagyszilárdságú, ragasztott anyag. Ezen karbon befogó eszközök esetén akár 70% súlycsökkentés érhető el az azonos, hagyományos anyagú típusokkal szemben!

A Hainbuch – a különböző szorítófejes befogó tokmányok karbon kivitelén túl – elkészítette az igen precíz, egyszerűen alkalmazható, manuális álló befogó, a Manok karbon változatát, a CFK modellt. A kicsi, erős és precíz jellemző új értelmet nyert ezzel a kivitellel. Hasonlóan egy hangyához, súlyának sokszorosát képes szorítóerőként kifejteni. Alig 7 kg-os súly mellett a szorítóerőnk 100 000 N, azaz 10 tonna lehet mechanikus működtetéssel.

A Gimex termékeit a MACH-TECH kiállításon személyesen is megtekintheti

A hagyományos Manokhoz hasonlóan a CFK modell 52-es és 65-ös méretosztályban érhető el. Fontos előnye, hogy a befogó felület kialakítása nagyfokú tömítettséget biztosít a forgács bejutása ellen, ezzel is növelve az eszköz élettartamát. A kör, hatszög és négyzet keresztmetszeteken kívül a szorítópatronunkat egyedi formájú munkadarabokhoz is alakíthatjuk. A jövő energiagazdaságos gépei számára kiemelt fontosságú a szerkezet és az erőtartalékok megkímélése, továbbá a termelékenység fokozása. A karbonszálas Manok befogó teljesíti ezen követelményeket, emellett igen egyszerűen használható, nagy erővel bír és precíz megfogást biztosít a felhasználók számára.

A Manok CFK kisebb súlya révén jól alkalmazhatóvá válik olyan gépeken, melyek kisebb méretűek, így szerkezeti elemei kevésbé terhelhetőek; illetve palettacserélős rendszerek esetén, ahol a paletta teherbírásának és méretének ideális kihasználása fontos tényező a termelékenység szempontjából. A németországi Peter Brehm GmbH. a tavalyi év folyamán döntött a Manok CFK mellett. Az orvos technológiai eszközöket gyártó cégnél kulcsfontosságú volt a minél gyorsabb átállás, mivel széles termékpalettával rendelkeznek. Emellett az alkalmazott befogórendszernek a gépek adottságból fakadóan mind könnyűnek, mind automatizálhatónak kellett lennie. Így esett a választás a Hainbuch befogó eszközére. Mára már 9 darab karbonszálas Manokot használnak, és a termelésért felelős mérnök nyilatkozata szerint, ha kellene, ismét ezt a megoldást választanák.

A bemutatott terméket a MACH-TECH kiállításon, május 9. és 12. között személyesen is megtekinthetik a a GIMEX-Hidraulika Kft. standján (A pavilon 311G).

Szerző: Németh István projektmérnök
GIMEX-Hidraulika Kft.
www.gimex.hu
[email protected]

Hirdetés

Kiemelt Partnereink