Best Practice Fókuszban az ipar és oktatás együttműködése

Fókuszban az ipar és oktatás együttműködése

2015.11.16 09:27

Fókuszban az ipar és oktatás együttműködése

Közel 240 résztvevő tisztelte meg az S&T FOCUS 2015 PLM/CAD/CAM/CAE/IoT Napot. A rendezvény kiemelt témája az ipar és az oktatás hatékony együttműködése volt. A rendezvény fő előadójától, Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkártól első kézből értesülhettek a résztvevők a kormányzat ezirányú stratégiájáról. A nap során ezen felül rengeteg új technológiát, fejlesztést ismerhettek meg a látogatók, valamint betekintést nyerhettek élenjáró tervező, gyártó cégek legjobb módszereibe.

Hirdetés

Lendületben az S&T CAD/PLM üzletága

Az első előadásban a résztvevők az S&T-vel ismerkedhettek meg. Az S&T CAD/PLM üzletágának árbevétele 2014-ben 42%-ot nőtt, 2015 első három negyedévében, pedig további 26%-ot. Ezzel a cég jelentősen tudta növelni piaci részesedését. A bővülés elsőszámú motorja a Creo 3.0 szoftver, ami tökéletes megoldást nyújt magyar beszállítók számára a Creo UNITE CAD integrációs technológiájának köszönhetően. Szakterületekre vetítve az egyedi géptervezés, szerszámtervezés és gyártás vitte a prímet. Az S&T sikerének az egyik fontos alkotóeleme a hosszútávú, minőség központú építkezés. A 2014-ben megvalósított kiemelt Windchill projektek külső auditorok által végzett átvizsgálásakor a felhasználók a 10-es maximumból 9,6-os pontot adtak a projekt megvalósítás minőségére, míg az S&T által tartott oktatásoknál az elégedettség átlagosan 9,5-öt ért el szintén a tízes skálán.

„Teltházzal” zajlott az egész napos rendezvény

Innovációs együttműködés az oktatásban és iparban

Dr. Palkovics László államtitkár úr egy érdekfeszítő előadás keretében ismertette a kormányzat programját, nagy hangsúlyt fektetve a duális képzésre. Tekintettel arra, hogy ma már a további fejlődés gátját jelenti a szakképzett munkaerő hiánya az ország egyes régióiban, ezért a megfelelő képzés kiemelt fontosságú. A duális képzés kialakítása a Németországban sikerre vitt koncepció alapján történik. Nagy érdeklődés mutatkozik erre a képzési fajtára mind a cégek, mind a diákok részéről. A duális képzés keretében a megfelelő elméleti anyag elsajátításán túl nagy hangsúlyt kap a gyakorlati tudás megszerzése is. Így megvalósul minden HR-es álma: olyan pályakezdőket alkalmazhatnak, akik több éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

A rendezvény kiemelt előadója Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár volt

S&T és a műszaki oktatás támogatása

Az S&T 2010-ben indította el országos oktatási programját, aminek Prof. Dr. Pálinkás József, az MTA akkori elnöke lett a fővédnöke. A CreoStart program azóta hatalmas sikert ért el, rengeteg iskola és több, mint 2500 diák juthatott díjmentes Creo szoftverekhez.

A program most újabb mérföldkőhöz ért. A FOCUS-on bejelentésre került két stratégiai együttműködés a győri székhelyű Mobilis Közhasznú Társasággal és a TechTogether-rel.

Az S&T a PTC magyarországi partnereként a duális képzést is támogatja, mind az ipari mind az oktatási intézmények oldalán.

Nyitás az általános és középiskolák felé

Az S&T régebben elsősorban a műszaki felsőoktatásra koncentrált. A frissen bejelentett Mobilis együttműködéssel nyit a többi intézmény felé is. A Mobilis elsősorban az általános iskolák és középiskolák tanulóit kívánja a műszaki pályák felé orientálni. A 3 évre szóló együttműködés keretében az S&T anyagilag, IT technológiával, díjmentes Creo szoftverrel és az iskolások igényeihez igazított speciális Creo tananyag honosításával, illetve fejlesztésével támogatja a Mobilist. A Mobilisnél egy Creo CAD technológia minilabor is kialakításra kerül.

Járműépítő csapatok a boxutcában

Az S&T kiemelt figyelmet fordít a járműépítő csapatokra. Számos csapatot támogat professzionális képzéssel, ingyenes szoftverekkel. A TechTogether együttműködés ehhez a stratégiához illeszkedik. A TechTogether 3 napos, átfogó mérnöki versenyt szervezett egyetemi csapatok számára, immár második éve az Automotive Hungary keretében. Az S&T szponzorként anyagilag is támogatta az ezévi versenyt, ezen felül a járműépítésre optimalizált CAD versenyfeladatot is az S&T alkotta meg, valamint a zsűrizést is S&T szakértő biztosította.

Öt egyetemi csapat mutatkozott be a rendezvényen, a boxutcában az autókat is meg lehetett tekinteni

A FOCUS-on került bejelentésre, hogy minden érdeklődő csapat számára díjmentesen hozzáférhetővé válik a PTC ThingWorx (Internet of Things) szoftvere, ami a telemetriát, illetve a gép-ember kapcsolatot automatizálja. Ezen technológia alkalmazása megkülönböztető faktort jelent az egyetemi csapatok számára a nemzetközi megmérettetésben is.

A FOCUS-on öt csapatot is vendégül látott az S&T. Az autókat az S&T boxutcában lehetett megtekinteni, és mindegyik csapat előadásokon is bemutatkozott.

Creo CAD – fókuszban az egyedi géptervezés Creo-val

A Creo átfogó megoldást nyújt az egyedi géptervezők számára, legyen szó a nagy összeállítások gyors és megbízható kezeléséről, mechanizmusokról, vázszerkezetekről, ergonómiáról, NC technológiáról, végeselemes szimulációról. Mindezt élő bemutatón tekinthették meg a látogatók a Jankovits Hidraulika Kft. egy konkrét projektjén keresztül. A nap folyamán ebben a témakörben mutatkozott be a BFSI Kft és a Robot-X Kft is.

A Creo egyedi géptervezés terén nyújtott szolgáltatásait a Jankovits Hidraulika projektjén keresztül ismerhették meg a látogatók

Az UTB Kft. a létesítménytervezési projektjeiben a Creo 3D-s cső- és váztervezői valamint 2D-s sémakészítő szakmoduljait alkalmazza nagy sikerrel A FOCUS-on gyakorlati tapasztalataikat osztották meg az érdeklődőkkel.
A résztvevők megismerkedhettek a Creo nagy összeállítás tervezési és szimultán tervezést szolgáló megoldásaival, valamint a Creo Freestyle alkalmazási lehetőségeivel a bonyolult öntvények tervezésénél.

Internet of Things - arccal az Industry 4.0 felé

Az Internet of Things, a dolgok internete (IoT) radikálisan átalakítja a CAD/CAM technológiát. Előtérbe került az ipari automatizálás maximalizálása. A PTC az IoT -ben rejlő lehetőségeket évekkel ezelőtt felismerte, megelőzve ezzel a versenytársakat. A PTC új IoT megoldásai szervesen kapcsolódnak a Creo CAD/CAM és Windchill PLM rendszerhez, kiterjesztve ezzel a CAD fogalmát. A világ élenjáró cégeinél gőzerővel folynak IoT projektek, elég, ha a sofőr nélküli, ún. autonóm autózásra gondolunk. A szervizelés terén pedig például olyan integrált megoldásokat kínál a PTC, aminek segítségével a szervizmérnök egy tablettel egyszerűen tudja azonosítani a szervizelendő gépet, hozzáfér az adott konfiguráció pontos paramétereihez, lekövetheti a gép működése során gyűjtött adatokat, aminek segítségével pofonegyszerűvé válik a hibaokok kiderítése, és a hibák elhárítása. Mindehhez a PTC ThingWorx szoftvere biztosítja a technológiai hátteret.

PTC ThingWorx az IoT lelke

A ThingWorx segítségével drag&drop technikával, a Java vagy C fejlesztésekhez képest kb. tízszer gyorsabban készíthetők alkalmazások, ahol rögzíthetjük az üzleti logikát, kialakíthatjuk, hogy mit és hogyan mérünk. Ehhez csatlakozik alulról a szenzorok rétege. A ThingWorx közvetlenül támogatja a legtöbb iparági protokollt, amivel a szenzorok egyszerűen bekapcsolhatók az üzleti folyamatokba. Felül pedig egy olyan réteggel találkozhatnak a felhasználók, ahol minden, a cég számára fontos információ valós időben vizualizálható. Legfelül a PTC Neuron szoftvere helyezkedik el, ami a PTC „big data” megoldása. Ez a szoftver képes hatalmas mennyiségű adatot valós időben átvizsgálni, és következtetéseket levonni, előrejelzéseket készíteni.

Digital Twin - a termékfejlesztés új dimenziója

A PTC nyáron mutatta be a Digital Twin koncepciót a Creo és a ThingWorx szoftverre alapozva, ami egy gyökeresen új szemléletmód kialakítását teszi lehetővé a termékfejlesztésben. A FOCUS résztvevői egy érdekes példán keresztül ismerhették meg a koncepciót. A bemutatóban egy olyan kerékpárt láthattunk, aminek 3D-s modellje Creo-ban készült. A tervezők legjobb tudásuk méretezték a kerékpárt, az általuk feltételezett terhelés szerint. A tervek alapján prototípusok készültek, és mindegyik prototípushoz hozzákapcsoltak egy digitális modellt, az ő ikerpárját. A prototípusokra szenzorokat szereltek, amivel a kerékpárokon mért valós terheléseket visszacsatolták a digitális ikerre. A Creo-ban létrehozott digitális ikerpáron valós időben lehetett látni a kerékpár működése közben fellépő erőhatásokat, terheléseket.

A PTC Digital Twin koncepciója összeköti a valós termékeket a digitális ikerpárjukkal

A digitális ikrekből származó nagy mennyiségű adat statisztikai elemzése után egy rendkívül pontos terhelési térkép készíthető, amivel optimalizálni lehet a digitális modellt. Így a kerékpár következő generációja sokkal jobb lesz.

Forgácsolás – alkatrész és szerszám gyártás

A résztvevők áttekintést kaphattak az S&T NC portfóliójáról. Minden cégnek más és más feladatai vannak, ugyanígy minden CAM rendszernél máshol vannak a hangsúlyok. Az S&T az ügyfelekkel konzultálva az adott feladathoz legjobban illeszkedő CAM megoldást javasolja.

A Creo NC erőssége a 100%-os CAD integrációban rejlik, így elsősorban azok számára optimális, ahol a fejlesztés és a gyártás is házon belül zajlik. Az alkatrészgyártás sajátosságaihoz legjobban az ESPRIT CAM rendszer illeszkedik. Erről a szoftverről több szakterületen - cloud alapú megmunkálás, 22 tengelyes svájci esztergák és, eszterga megmunkáló központok programozása - láthattak az érdeklődét nagyon részletes „mélymerülést”.

Az NCG CAM elsősorban a nagyméretű, alakos szerszámok megmunkálásában jeleskedik, erről a témáról a Motivating Graphics Kft. tartott érdekes előadást.

Szerszámtervezés és szimuláció

A Creo méltán népszerű a szerszámgyártók körében. Magyarország fröccsszerszám tervező cégeinek és öntödéinek jelentős része Creo-val tervez. A szekcióban résztvevők megismerhették a NEMAK és a Plastic-Form munkamódszereit. A Szegedi Öntöde képviselője Magma öntészeti szimulációs tapasztalatairól számolt be. A Moldex3D műanyag fröccs-szimulációs szoftver újdonságait és számos speciális megoldást a gyártó képviselője mutatta be.

Programok cégvezetőknek

Ebben az évben is egy külön szekció foglalkozott az elsősorban cégvezetőket érintő témákkal. A Windchill PLM rendszerben a vállalati termékfejlesztési és gyártási folyamatok automatizálására láthattak példákat a résztvevők.

Az Infor LN (régebbi nevén BAAN) a világ egyik legelismertebb, gyártó cégekre optimalizált professzionális ERP megoldása. Az Infort használja például a Boeing vagy a Ferrrari. A FOCUS-on bemutatkozott az Infor LN KKV Expressz, amit kimondottan kis- és középvállalatokra szabott az S&T. A szoftver árát a KKV-k fizetőképességéhez igazította az S&T a gyártóval együttműködve, ezen felül pedig egy olyan előre konfigurált szolgáltatáscsomagot kínál a szoftverhez a magyar bevezetési tapasztalatokra építve, amivel minimalizálható a bevezetés költsége és a kockázata. A cégek így ugyanahhoz a sziklaszilárd technológiához juthatnak hozzá kedvezményes áron, mint a legnagyobb világcégek, és a saját tempójukban vehetnek birtokba belőle újabb és újabb funkciókat.

Az egyik sikeres INFOR LN felhasználó, a Stallprofi Kft. egy nagy sikerű prezentációval számolt be tapasztalatairól.

A FOCUS-on mutatkozott be a FACTON rendszer is, amivel a vállalatok a termékeik árazását tudják megtervezni és nyomon követni.

További információk ide kattintva érhetőek el.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink