Best Practice Esélyük sincs a rakomány-tolvajoknak – Hogyan tud a fuvarszakma védekezni a bűnözés ellen?

Esélyük sincs a rakomány-tolvajoknak – Hogyan tud a fuvarszakma védekezni a bűnözés ellen?

2016.06.15 09:52

Esélyük sincs a rakomány-tolvajoknak – Hogyan tud a fuvarszakma védekezni a bűnözés ellen?

A fekete bárányok és a bűnözés minden szakmában megtalálható. A fuvarozás területén elterjedt az úgynevezett "ponyvafelvágás" és jelen van a modern számítógépes-bűnözés módszere is.

Hirdetés

Az utóbbira kiváltképpen az online-piactereken lelhetünk rá. Adatokat nyernek ki, hogy hamis identitást hozzanak létre, mellyel legrosszabb esetben értékes rakományokat tulajdonítanak el. Csak úgy, mint az úton, az interneten is létezik viselkedési szabályzat, amit be kell tartani ahhoz, hogy a veszélyeket megelőzzük. Jó példa erre Európa legnagyobb fuvarozási platformja, a TimoCom. Vállalkozói oldalról nézve, a tapasztalt IT-szolgáltató olyan lehetőségeket kínál, aminek segítségével a fuvarozó szakma résztvevői redukálni tudják a kockázatokat. Egy egyedülálló többlépcsős biztonsági háló és felhasználási útmutató nem hagy támadási felületet a bűnözők számára.

Biztonság, mint kihívás

A Tapa (Transported Asset Protection Association) egyik tanulmánya alapján, 2015-ben Európában, Közel-Keleten és Afrikában összesen több mint 1515 rakománylopást jelentettek be. Európában 832 eset történt. Az országok, melyek a legtöbb rakománylopásról váltak ismertté: Hollandia (436), Nagy-Britannia (165) és Németország – ahol is az előző évhez képest 285-ről 97-re esett vissza a bejelentések száma. 70 esetben a kár értéke meghaladta a 100 000 eurót, sőt 5 országban több mint 1 millió euró volt.

A következmények legtöbbször végzetesek: a kieső szállítások a termelésben veszteséget, amik megbízások törlését, majd imázsveszteséget okoznak, melyet a legrosszabb esetben csődeljárás követhet. Emellett a vállalkozások kockázatát minden téren érdemes mérsékelni – például a dolgozók figyelmének felhívásával és praktikus megelőző stratégiákkal. Biztonsági szempontból a mindennapi munkából adódó döntések felelősét konkretizálni kell. Tehát a közúti árufuvarozás növekedésével várható, hogy a bűnözési ráta is emelkedni fog ezen a területen. A Német Közlekedési Hatóság abból indul ki, hogy 2025-ig a fuvar mennyisége 27%-kal és ezzel együtt 3,5 milliárd tonnával növekszik.

Az ellátási lánc ellenőrzése, gyengeségeinek kiküszöbölése

Ahol korábban egyéni elkövetők voltak, ott most gyakran szervezett bűnbandák tevékenykednek. Fantomcégek alakulnak a semmiből, amik működő vállalkozások adatait használják fel. Ezért nagyon ügyelni kell arra, hogy kinek adjuk ki fontos adatainkat. A fuvarszervezők technikai és szervezési lehetőségeiket felhasználva segíthetik a sofőröket az ilyen esetek elkerülésében. Javasolhatják, hogy csak biztonságos parkolókat és benzinkutakat érintve tervezzék útvonalaikat. A fuvar részleteit kizárólag a sofőr, a diszpécser és a vezető munkatárs ismerje.

Fuvarbörzék: Az egység és az üzleti gondosság játssza a főszerepet
Ez a körültekintő szemléletmód érvényes az online platformon való munkavégzésre is. A fuvarbörze kiválasztásánál nem elegendő szempont a technikai stabilitás és a felhasználóbarát felület. Ugyanolyan fontos a szolgáltató biztonsági koncepciója. A TimoCom, mint IT-szolgáltató, a saját fuvarozói platformjával közel 20 éve sikeresen van jelen a piacon. Nem utolsó sorban amiatt, hogy a felhasználók jó kezekben érezhetik magukat. A cég átfogó védelmet kínál egy teljes körű eljárás és egy többlépcsős biztonsági háló segítségével. Mivel a valós megbízások a börzén kívül köttetnek – az üzemeltető közreműködése kizárva. Ezért a TimoCom nagyon sokat fektetett abba, hogy a felhasználókat a lehetséges veszélyekről és a biztonságos felhasználásról tájékoztassa.

A tiszta üzlet legfontosabb szabályai

A TimoCom a Niedersachseni Bűnügyi Hivatallal együttműködve az Észak-Németországi Gazdaság Biztonságáért Egyesület (VSWN), az Ipar- és Fuvarbiztosító HDI Gerling és egy további vezető fuvarpiaci-szolgáltató, a Teleroute rendelkezésre bocsátott a lopás megelőzése érdekében egységes információs kiadványokat és ellenőrző-listákat. Ezek mindig a sofőrök, fuvarszervezők és a menedzsment / üzletvezetés rendelkezésére állnak. További információt a TimoCom Secure biztonsági csomagról a www.timocom.hu oldalon, a "Biztonság" fül alatt talál. Ott ingyenesen letölthetőek a különböző ellenőrző-listák és információs kiadványok.

További információkat a TimoComról itt talál: www.timocom.hu.

A TimoComról
A TimoCom Soft- und Hardware GmbH-t 1997-ben alapították és a transzportszektor IT-szolgáltatójának tekinti magát. Néhány év alatt a vállalkozásból sikeres középvállalat lett. A kiterjedt nemzetközi csapattal rendelkező TimoCom három platformot kínál: a TC Truck&Cargo® piacvezető fuvar- és raktérbörzét, a TC eBid® online tenderkiírási platformot, valamint a számos raktár és logisztikai felülettel rendelkező raktárbörzét. Továbbá a termékportfólióhoz tartozik még a TC eMap® szolgáltatás is, ami egy hatékony útvonaltervező és kalkulációs megoldás integrált nyomkövető funkcióval. A TC Truck&Cargo® fuvarbörzén fuvar- és raktérajánlatokat egyaránt közzétesznek egész Európában. A TC eBid® segít a gyártó cégeknek, kereskedelmi árukibocsátóknak és szállítmányozóknak a tenderkiírások lebonyolításában, valamint leegyszerűsíti a szolgáltatókkal történő üzleti folyamatokat. Az európai raktárbörze segítségével a cégek több, mint 30.000 raktárfelülethez férhetnek hozzá, 44 országban. A TC eMap® kalkulációs és nyomkövető funkcióval minden ismert GPS-szolgáltatót egy platform alá hozunk. Emellett útvonalakat tervezhetünk, illetve jeleníthetünk meg: mindezt egy térképen.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink