Best Practice A műanyagipar kristálygömbje – avagy fröccsöntési előrejelzések szimulációval

A műanyagipar kristálygömbje – avagy fröccsöntési előrejelzések szimulációval

2016.05.09 07:31

A műanyagipar kristálygömbje – avagy fröccsöntési előrejelzések szimulációval

Milyen nehézségekkel találkozik egy műanyagból készült termék tervezője? Milyen problémákkal kell szembenéznie egy szerszámtervezőnek? Hogyan válthatóak ki a költség- és időigényes szerszámpróbák? Cikkünk bemutatja, hogyan a Dassault Systèmes hivatalos magyarországi partnereként, a CAD-Terv Mérnöki Kft. fröccsöntési szimulációs megoldása hogyan segít megoldani ezeket a problémákat.

Hirdetés

Legyen szó terméktervezőről, gyártóról vagy szerszámkészítőről, a fröccsöntési szimuláció segít kiváltani a költséges és időigényes szerszámpróbákat, javuló termékminőséget eredményezve, csökkentve a piacra lépés idejét.

1.ábra Dassault Systèmes - SIMPOE

A Dassault Systèmes, a CATIA gyártója a SIMPOE-t, az egyik vezető műanyag fröccsöntési szimulációs megoldást kínálja ügyfeleinek. A SIMPOE, amely olyan partnereket tudhat magáénak, mint a Canon és a Panasonic immáron kétféleképpen érhető el. Az egyik a Dassault Systèmes keretrendszerébe, a 3DEXPERIENCE-be integrált megoldásként, illetve önálló szoftverként is. Bármelyikről is legyen szó, a CAD-Terv ezen a szakterületen is partnerei számára a legmegfelelőbb megoldást kínálja, legyen szó szoftvermegoldásról, szolgáltatásról vagy oktatásról.

A SIMPOE felhasználása nem igényel analízis mérnököt. Pár napos képzés után terméktervezők, szerszámkészítők is könnyedén használhatják. Támogatást nyújthat olyan gyártási elégtelenségek előrejelzésében, mint az összecsapás, elégtelen szerszámkitöltés vagy megszívódás. Így lehetőség nyílik még időben azonosítani a kritikus részeket, minimalizálva az esetleges módosítások, újratervezés költségét. A vetemedés számításával leegyszerűsíti a szerszámtervezés folyamatát, záróerőszámítással, valamint hűtési analízisével a folyamatparaméterek optimalizálásában támogatja a fröccsöntés termelékenységét.

Habár nem igényel használata előzetes szimulációs szakértelmet, ez nem jelent csökkentett funkcionalitást. A beolvasott geometria (legyen CATIA vagy STEP az adatformátum) könnyedén, automatikusan hálózható. Ha nem vagyunk megelégedve a hálózott geometriával számos automatizmus, ellenőrző funkció támogatja a bővített „kézi” hálózást. Leegyszerűsítve, bárki számára elérhetővé téve a szimulációs munkák érzékeny pontját, a hálózást.

A megkövetelt anyagtulajdonságok, anyagminőségek, a precizitás és ezek szolgálatába állított gyártástechnológiák miatt, a fröccsöntő szerszámok ára elérheti az akár több százmilliós, a szerszámpróbák ára pedig a milliós nagyságrendet is. Egy szerszám készítése során pedig többre is szükség lehet. Már egy szerszámpróbával is megtérülhet a szoftver ára, nem beszélve az esetleges szerszámcseréről.

2. ábra A szerszámkészítés anyagi oldala

Csökkentett termék falvastagság, jobb szerszámkonstrukció, optimalizált gyártási paraméterek min-mind olyan költségcsökkentő tényezők, amelyek túlmutatnak a szoftver megtérülésén.

A szimulációs szoftverek előnyeit senki nem vitatja. Elterjedésüknek még így is a mögöttük felhasznált szakértelem költsége, azaz áruk szab határt. A SIMPOE az ismert versenytársaknál azonban jóval kedvezőbb áron érhető el.

Ezek mellet még további lehetőségek vannak finanszírozási oldalról is. Ugyanis az aktuális, 7 éves EU-s pénzügyi ciklusban komoly támogatásra számíthatnak a feldolgozóipari, és itt kiemelten az autóipari beszállító kis- és középvállalkozások. Kormányzati szándék, hogy a következő 1-2 évben az összes ilyen jellegű pályázat kiírásra kerüljön. A pályázást és beszerzést megkönnyítendő, pályázatírási és finanszírozási kérdésekben is tud támogatást nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára a CAD-Terv.

CAD-Terv Mérnöki Kft.
www.cadterv.hu
[email protected]

(x)

Kiemelt Partnereink