Best Practice A megfelelő tisztítási technológia kiválasztása

A megfelelő tisztítási technológia kiválasztása

2016.06.10 13:23

A megfelelő tisztítási technológia kiválasztása

Napjainkban egyre fokozódnak a tisztasági előírások a vevők részéről, ami sokszor nehéz feladat elé állítja a gyártó cégeket, jelentős többletterhet helyezve rájuk adminisztratív és termelési oldalról is.

Hirdetés

A meghatározott tisztasági előírásokat a megrendelések folyamatossága és a termelés gazdaságossága érdekében el kell érni, ami nem elhanyagolható pénzügyi, személyi és technikai ráfordításokat kíván.

Ahhoz, hogy ezekre a kihívásokra a legmegfelelőbb választ adhassuk, elengedhetetlen, hogy helyesen válasszuk meg, majd építsük fel a tisztítási technológiánkat.

A CSC Jäklechemie cégcsoport ebben segít Önöknek több mint 30 éves nemzetközi tapasztalatára támaszkodva a tisztítás-technológia és a felületkezelés terén a folyamat kidolgozásától a mindennapi alkalmazásáig.

A gyártás és feldolgozás során a különböző összetételű fémalkatrészek elkerülhetetlenül szennyeződnek a folyamatok során alkalmazott emulziókkal, olajokkal, a megmunkálásból fakadóan felületükre sorják és forgácsok ragadnak.

A későbbi gyártási lépések során (bevonatolás, hegesztés, ragasztás, szerelés) ezek a szennyeződések befolyásolják a minőséget és a késztermék előállítását is.

A feladat tehát, hogy ezeket a szennyeződéseket a tisztasági előírásoknak megfelelően eltávolítsuk a gyártás közben vagy magáról a késztermékről.

De milyen technológiával? Vizes bázis vagy oldószer? Melyik a költséghatékonyabb, gyorsabb? Melyik technológia üzemeltetése egyszerűbb? Ezek a kérdések merülnek fel legelőször, amikor a megoldást keressük az adott problémára.

A választ a tisztítani kívánt anyag összetétele, geometriája, a szennyeződés, a további gyártási folyamat, valamint a tisztasági követelmények együttes vizsgálata adja meg. Figyelembe kell még venni a darabszámot, az időráfordítást, a termék előállítása és a mosás között eltelt időt, a késztermék elkészülte és a kiszállítás közt eltelő időt, a csomagolást, valamint a tisztító közeg és a szennyeződések között létrejövő kémiai folyamatokat is. Ez egy igen komplex feladat, megfelelő szakértelmet és tapasztalatot kíván és a termelő cégeknél ez a fajta szaktudás nem mindig áll rendelkezésre.

A kívánt minőségű, költséghatékony, kiszámítható stabil folyamat csak akkor jön létre, ha mindezeket a kritériumokat figyelembe vesszük a technológia felépítésének során.

A legelterjedtebb technológiák a vizes bázisú tisztítószerek és az oldószerek. A megfelelő tisztító közeg kiválasztásánál a legfontosabb kémiai törvényszerűséget érdemes figyelembe vennünk, azaz a hasonló a hasonlóban oldódik. Ezt alapul véve a víz alapú (poláris) szennyeződések (emulziók), valamint a szilárd forgácsok, sók, paszták eltávolításánál az első lehetséges megoldás a vizes bázisú tisztítási technológia. Itt rendelkezésünkre áll semleges PH-jú, savas és lúgos tisztítószer. Mint mindig, itt is célszerű próbamosásokat végezni a megfelelő eredmény elérésének érdekében. Ennek a technológiának a sajátossága, hogy folyamatos, szigorú kontrollt (PH, koncentráció, vezetőképesség, hőmérséklet, szűrők ellenőrzése) igényel, nagyban függ a felhasznált víz minőségétől, rendszeres beavatkozásra van szükség, valamint a folyamatos fürdőcsere miatt az üzemeltetési költsége magas. Gyakori probléma még az úgynevezett habosodás is, aminek elkerülése, megszüntetése beavatkozást igényel.

Amikor ásványi olaj alapú (nem poláris) szennyeződéseket szeretnénk eltávolítani (vágó, húzó olajok viasz, zsírok), akkor a preferált tisztító közeg az oldószer. Amikor az olajos szennyeződéseket lemossuk a felületről, akkor a rátapadt forgácsokat, egyéb részecskéket mechanikus úton (ultrahanggal, oldószer áramoltatással stb.) lehet eltávolítani a felületről. Az oldószeres tisztításhoz használt speciális, zárt rendszerű mosóberendezések hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Az egykoron nyitott kádas megoldástól eljutottunk egy zárt rendszerű, desztilláló egységgel ellátott, vákuum alatt működő automata berendezésig, ami abszolút biztonságosan és nem utolsó sorban kiemelkedően költséghatékonyan üzemeltethető. Ezek az oldószeres berendezések alkalmasak erősen olajos szennyezettségű darabok tisztítására, ahol fontos a tisztítószer kémiai stabilitása, az energiaráfordítás csökkentése, a ciklusidő minimalizálása, a hosszú élettartam, az alacsony üzemeltetési költségek, a stabil egyszerű folyamat. Ugyanez érvényes a komplikáltabb geometriájú, nehezen száradó kapilláris kialakítású alkatrészek tisztítására is. Fontos szempont még a megfelelő felületi feszültségi érték elérésének érdekében a hibátlan zsírtalanítás, a korrózióvédelem, valamint a folt nélküli szárítás. Gazdaságossági szempontból fontos kiemelni, hogy az általunk forgalmazott oldószereket a helyszínen tudják tesztelni (az ehhez szükséges eszközöket, oktatást és ellenőrzéseket biztosítjuk), és megfelelő módon stabilizálni annak érdekében, hogy a berendezésben lévő oldószert ne kelljen idő előtt lecserélni, valamint a gép működése zökkenőmentes legyen.

A modern mosóberendezések elterjedésével és az új fejlesztésű oldószerek alkalmazásával a határvonal kezd eltolódni. Számos példa bizonyítja, hogy akár emulziós szennyeződéseket is tudunk tisztítani a megfelelő oldószeres technológiával.

Összefoglalva a helyes és ezáltal gazdaságos folyamat kiválasztása nem minden esetben egyszerű, megfelelő szaktudást és tapasztalatot igényel.

Mielőtt döntést hozna, vegye fel a kapcsolatot velünk, és mi segítünk az Ön igényeinek és lehetőségeinek legmegfelelőbb technológia összeállításában és utána annak felügyeletében.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink