Best Practice A ProLog gyár elképesztő képző platformot kínál – és nem csupán logisztikai célra!

A ProLog gyár elképesztő képző platformot kínál – és nem csupán logisztikai célra!

autopro.hu | 2016.03.24 11:25

A ProLog gyár elképesztő képző platformot kínál – és nem csupán logisztikai célra!

A PRO-LOG gyárban a folyamatok és az anyagáramlás egy valódi gyártó és elosztó vállalat hasonmásai, ahol minden tipikus automatizálási komponenst integráltak.

Hirdetés

A ProLog gyár 3 fő területből áll:

  • A gyártósor, ahol a termékek készülnek
  • Az indítóállomás, ahol a megrendeléseket kiválasztják
  • A raktárterület, ahol a megrendeléseket (raklapokat) tárolják a kiszállításig

Az iparban használt technológiákat tükröző modellgyár különböző képzési témák széles választékát kínálja.

Mechatronika

Ezen a területen bemutatható a PLC programozás, a kezelő összetevők széles választéka, a vákuum-technológia, a szenzorok és a hajtástechnika működése.

A teljesen felszerelt és bekábelezett PLC-panelek közvetlenül a kocsira szerelhetők vagy függeszthetők. A PLC-panel egyszerűen eltávolítható a kocsiról és áthelyezhető bármely táblára a PLC-panellel történő munkavégzéskor, illetve demonstrációs célból. Az állomást, a vezérlő konzolt és a PLC-paneleket szabványos SysLink interfésszel látták el. Nincs szükség kábelezésre – a paneleket csupán csatlakoztatni kell. A CIROS® Mechatronics optimális előkészítést kínál az interaktív oktatási órához. Minden állomás szimulációban tesztelhető és programozható. Programhibák is beépíthetők a modellbe, amik az órák egy optimális, gyakorlati kiinduló pontját teszik lehetővé.

Robotika és mobil robotika

A ProLog gyár nagyszerű robotikai tanulási környezetet tartalmaz, a robotok működése modellezhető a gyárban 5- vagy 6- tengelyű robottal is. A teljes robotcella tartalmaz egy alkalmazást kezelő és raklapra rakodó feladatot. A robotot pneumatikus megfogóval szerelték fel. A cellában különböző automatizált modulok kombinációja kínál tipikus ipari robotot képző környezetet.

A robotszimuláció eszköze a CIROS® Robotics, mely ideális az ipari robotrendszerek programozásának és üzembe helyezésének tanulásához. Az integrált robotikai oktató program különböző robotmodellek nagy számát kínálja, a kezelési technológiák alapjaitól a robotok űrküldetésekben való használatáig. A mobil robotok egyre fontosabbá válnak az automatizált gyártás terén. A ProLog gyárban reális lehetőség van az ilyen, új témák vizsgálatára. A Festo Robotino elnevezésű robotjai ideálisak a kutatás és oktatás ösztönzésére, tökéletes eszközök az interaktív tanulás megvalósítására. A Robotinok önirányító szerkezetek, számos érzékelő és nagyteljesítményű vezérlő gondoskodik a rendszer szükséges „intelligenciájáról”. Ennek megfelelően, ha jól programozták saját maga képes elvégezni a rábízott feladatokat. A kis robotok programozási és oktatási környezete a grafikus és interaktív programozási felüelt a Robotino View. Közvetlenül kommunikál a robotrendszerrel a vezeték nélküli LAN hálózaton keresztül. Az integrált 3D szimuláció modellezi a mozgástulajdonságokat és a távolságérzékelőket az előre meghatározott munkakörnyezetben. Ez lehetővé teszi az első Robotino® View programok tesztelését szimulációban, még a valódi Robotino® használata előtt. Lehetőség van a Robotino mobiltelefonnal történő mozgatására is.

Különböző kommunikációs technológiák, valamint HMI vizuális megjelenítés és folyamat-felügyelet

A PRO-LOG gyár mindenféle modern ipari kommunikációs szinttel és vezérlési technológiával foglalkozik. Kommunikációs szintjei: gyári szint, üzemi szint, eszköz szint
A ProLog gyárban alkalmazott vezérlési technológiák: Ethernet, Profibus DP, RFID és vezeték nélküli Lan.

A PLC-k és a robotvezérlő a SCADA rendszerrel Etherneten keresztül kommunikál. Ez lehetővé teszi az adatokhoz való hozzáférést az összes vezérlő számára. Az állapot és az I/O jelek felügyelete, illetve az állomások távvezérlése, valamint a távoli diagnosztika könnyen és átláthatóan hajtható végre. A rendelési adatok tárolása a munkadarabok szállítóin RFID technológia alkalmazásával történik. A robotállomás Profibus DP technológiát is tartalmaz az RFID olvasó/író eszközökkel való kommunikációhoz. A vezeték nélküli LAN hálózat lehetővé teszi a mobil robotokhoz való távoli hozzáférést. A szállítási és készletmozgatási feladatokat a mobil robotok ennek a jövőbe mutató technológiának a használatával kapják meg.

A képzési koncepció, a termék és a vállalati folyamatok minősége az innováció szerves részét képezik. A Festo az automatizálási technológia világszerte vezető beszállítójaként garantált minőséget kínál, azonban, a legjobb képzési koncepciók is keveset érnek, ha a termékek nem felelnek meg a mindennapi gyakorlati kívánalmaknak. A Siemens Automation partnereként személyre szabott, előretekintő megoldásokat kínálunk a Siemens Automation and Drives termékeinek és rendszereinek felhasználásával. A minősített termék és rendszer-szakértelem kombinálva a csúcskategóirás megoldással és a szektornak való megfeleléssel megfelelő alapot teremt ehhez.

A ProLog gyár ideális felszereltséggel rendelkezik a Worldskills versenyekre való felkészüléshez. Magában foglalja mindkettőt: WorldSkills Mechatronika és WorldSkills mobil robotika egyetlen platformon. Az olyan feladatok, mint a beállítás, üzembe helyezés, programozás és hibaelhárítás csakúgy, mint az alkatrészcsere, az új érzékelők- vagy kezelő összetevők felszerelése, illetve a vonzó alkalmazások létrehozása megfelelnek a WorldSkills irányelveinek. A Festo Magyarországon is a WorldSkills mechtronika versenyének hivatalos támogatója. Büszkék vagyunk arra, hogy az általunk, ilyen rendszereken felkészített tanulók rendre az első vagy második helyet szerzik meg a megmérettetéseken. Bízunk benne, hogy 2018-ban a Magyarországon rendezendő Szakmák Olimpiájára is dobogós felkészülési szintet tudunk biztosítani diákjainknak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink